Putin, bombalı saldırıda öldürülen savaş yanlısı blog yazarı Tatarski'ye Cesaret Nişanı verdi

Rus istihbaratı, saldırıdan Kiev'i sorumlu tutuyor

Ukrayna cephesinden yaptığı yayınlarla ünlenen Tatarski'nin Telegram'da 500 bine yakın takipçisi vardı (Reuters)

Bombalı saldırıda hayatını kaybeden savaş yanlısı Rus blog yazarı Vladlen Tatarski'ye Cesaret Nişanı verildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in pazartesi günü imzaladığı bildiride, Tatarski'nin "profesyonel görevde gösterdiği cesaret nedeniyle" nişana layık görüldüğü ifade edildi. 

Tatarski, St. Petersburg'daki Street Food Bar No 1 adlı kafede pazar günü meydana gelen patlamada yaşamını yitirmişti. 

Savaş yanlısı yazarların buluşmasına katılan ve gerçek adı Maxim Fomin olan blogger'ın yanı sıra 30 kişi de saldırıda yaralanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Henüz saldırıyı üstlenen olmadı fakat Rus istihbaratı, olaydan Ukrayna'nın sorumlu olduğunu öne sürüyor. Rus devletine bağlı haber ajansı TASS da olayı "terör saldırısı" diye niteledi.

Güvenlik kamerası görüntülerinde, kutu taşıyan bir kadının toplantı salonuna giderek elindeki koliyi bıraktığı görülüyor. Daha sonra bu koliden çıkan heykelcik Tatarski'ye veriliyor. Bunun ardından da patlama yaşanıyor. 

Rus terörle mücadele ekipleri, kutuyu getiren kadının, hapisteki muhalif Aleksey Navalni'nin destekçisi Darya Trepova olduğunu bildirdi. 

Gözaltına alınan Trepova'nın sorgusundan paylaşılan görüntülerde 26 yaşındaki kadın, heykelciği götürdüğünü itiraf ederken, bunun patlayıcı olduğunu bilmediğini savundu
 

tatarski.jpg
Tatarski, Ukrayna cephesinden de haberler yapmıştı (Telegram)


Navalni Vakfı'ndan yapılan açıklamadaysa, kuruluşun saldırıyla bir ilgisi olmadığı öne sürüldü.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, patlamayla ilgili soruları doğrudan yanıtlamazken, danışmanı Mihaylo Podolyak, Moskova'nın iddialarını reddetti.
 


Kamu düzenini koruma ve suça karşı savaşmada cesur ve kararlı davranan kişilere verilen Cesaret Nişanı, Putin'in akıl hocası olarak da bilinen Aleksandr Dugin'in kızı Darya Dugina'ya da verilmişti. Dugina, ağustosta aracına yerleştirilen bombanın patlamasıyla 29 yaşında hayatını kaybetmişti.

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Dugina ve Tatarski'ye düzenlenen saldırıların Ukrayna'ya karşı başlatılan "özel askeri operasyonu haklı çıkardığını" da savundu.

Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşta çatışmalar özellikle Donetsk bölgesinde yoğunlaşmış durumda.


Independent Türkçe, Telegraph, BBC, TASS

DAHA FAZLA HABER OKU