Uganda lideri Museveni'den Afrikalı liderlere "dünyayı eşcinsellikten kurtarma" çağrısı

"Homofobi ve transfobi dalgasının Uganda ya da Afrika değerleriyle hiçbir ilgisi yoktur"

Eşcinselliği suç kapsamına alan tasarının meclisten geçmesinin ardından geçen ay Museveni yönetimine karşı protestolar düzenlenmişti (Reuters)

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, Afrikalı liderlere "dünyayı eşcinsellikten kurtarma" çağrısı yaptı.

Entebbe şehrindeki Devlet Başkanlığı Konutu'nda pazar günü düzenlenen konferansta konuşan Museveni, şu ifadeleri kullandı: 

Afrika, insanlık için gerçekten çok tehlikeli olan bu yozlaşma ve çöküşten dünyayı kurtarmak için öncülük etmelidir. Eğer karşı cinsten insanlar birbirlerini takdir etmeyi bırakırlarsa, insan ırkı nasıl çoğalacak?

İki gün süren konferansa aralarında Zambiya, Kenya ve Sierra Leone'nin de yer aldığı 22 Afrika ülkesinden temsilciler katıldı.

Konferansa çevrimiçi bağlantıysa, kâr amacı gütmeyen ABD merkezli Southern Poverty Law Center'ın "LGBT+ karşıtı nefret grubu" olarak tanımladığı Evanjelik Hıristiyanlık mezhebine bağlı Family Watch International kuruluşu tarafından sağlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuşmasında "Eşcinselliğe asla müsamaha gösterilmeyecek" diyen Uganda lideri, 387'ye karşı 2 oyla mecliste geçen ay onaylanan ve eşçinselliği suç kapsamına alıp ölüm cezasına tabi tutan yasa tasarısından da övgüyle söz etti.

Meclisten geçen tasarı, Museveni'nin onayının ardından yasalaşacak. Uganda liderinin açıklamaları da kendisinin bu yönde karar alacağına işaret ediyor.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuşan ve kimliğini paylaşmayan Ugandalı bir LGBT+ aktivisti, konferansa Zoom üzerinden katıldığını belirtti. 

Aktivist, konferansta özellikle Zambiya, Tanzanya ve Gana gibi ülkelerin "ABD'nin etkisinden uzaklaşması" gerektiğinin söylendiğini savundu. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris geçen hafta bu ülkelere ziyaret düzenlemişti.
 


Museveni'ye hakaret ettiği gerekçesiyle 2017'de tutuklanan ve şu anda Almanya'da sürgünde yaşayan aktivist Stella Nyanzi ise konferansa katılanları kınadı.

İnsan hakları alanında uzman muhalif avukat Nicolas Opiyo da ülkesindeki eşcinsellik düşmanlığının Amerikan Evanjelikleri'nin bir kampanyası olduğunu savunarak, şunları söyledi: 

Uganda'da ve bölgede yaşanan homofobi ve transfobi dalgasının Uganda ya da Afrika değerleriyle hiçbir ilgisi yok. Bu, Amerikalı Evanjeliklerin yerel aktörleri aracılığıyla yürüttükleri örtülü bir kampanya.


Independent Türkçe, Guardian, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU