Burkina Faso kışlalardaki çocuk ölümlerini haberleştiren Fransız gazetecileri sınır dışı etti

Olay cunta yönetiminin "eski müttefik" Fransa'yla ipleri koparma politikasının devamı olarak görülüyor

Burkina Faso'da 34 yaşındaki Yüzbaşı İbrahim Traore, geçen ekimde yapılan askeri darbeye liderlik ederek yönetimi ele geçirmişti (AA)

Burkina Faso'da askeri cunta iki Fransız gazeteciyi, kışlalarda çocukların infaz edildiği yönündeki iddiaların ardından sınır dışı etti.

Burkina Faso'dan ayrılmaları için 24 saat süre verilen Liberation'da görev yapan Agnes Faivre ve Le Monde'da görev yapan Sophie Douce, ülkeden ayrılarak Paris'e geri döndü.

Sınır dışı kararı Liberation'ın askeri kışlalarda çocukların infaz edildiği bazı görüntüleri soruşturan haberinin ardından geldi.

Burkina Faso yetkilileri olayı manipülasyon olarak tanımladı.

Her iki gazete de olayı kınarken, sınır dışıların ülkedeki basın özgürlüğü için ciddi bir geri adım olduğunu savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sınır dışı edilen gazetecilerden Sophie Douce, cumartesi günü güvenlik güçlerinin evine gelerek akreditasyonun iptal edildiğini bildirdiğini söyledi.

Liberation'dan yapılan açıklamada ise çocuk ve gençlerin öldürüldüğü yönündeki araştırma haberinin yüksek ihtimalle yetkililerin hoşuna gitmediği vurgulandı.

Açıklamada, "Bilgi edinme özgürlüğüne yönelik bu kısıtlamalar kabul edilemez ve eylemlerinin sorgulanmasını reddeden bir gücün varlığına işaret ediyor" denildi.

İki Fransız gazetecinin sınır dışı edilme kararı, askeri darbeyle iktidarı ele geçiren Yüzbaşı İbrahim Traore rejiminin Fransız medyasına karşı yürüttüğü baskı politikasının son işareti olarak görülüyor.

Cunta yönetimi daha önce de France 24 ve RFI'in ülkedeki faaliyetlerini askıya almıştı.

France 24, geçen ay El Kaide'nin Kuzey Afrika kolunun şideri Yezid Mübarek'le yapılan bir röportajı yayınlamış ve ardından militanların iletişim ağı olarak çalıştığı gerekçesiyle kapatılmıştı.

Bir dönem Fransa'nın bölgedeki en yakın müttefiklerinden biri olan Burkina Faso, askeri darbenin ardından Paris'e sırtını dönerek Moskova'yla yakın ilişkiler geliştirme yoluna gitmişti. 

Kremlin yönetimi Burkina Faso'ya bölgede etkili olan İslamcı militanları etkisizleştirmede yardım etme sözü vermişti.

Şubatta, askeri cuntanın talebi üzerine bölgedeki Fransız birlikleri Burkina Faso'yu terk etmişti.


Independent Türkçe, BBC, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU