Hamza Yusuf, daha İskoçya Başbakanı olarak yemin etmeden ilk hatasını yaptı

SNP, Westminster'da gazetecilik yaptığım 41 yılda gördüğüm en birleşik ve disiplinli parti oldu; şimdiye kadar

(Reuters)

Hamza Yusuf, daha İskoçya Başbakanı olarak 29 Mart'ta resmen yemin etmeden önce ilk hatasını yapmıştı. Yenilen rakibi Kate Forbes'a kabinesinde üst düzey bir görev teklif etmemek, ileride başını ağrıtacak büyük bir hata. Eski Maliye Bakanı haklı olarak kırsal işler sorulmusu pozisyonuna düşürülmeyi reddetti.

Bu teklif, 5 hafta süren çetin liderlik yarışında keskin bölünmelerin acımasızca açığa çıkmasından sonra Yusuf'un, İskoç Ulusal Partisi'ni (Scottish National Party/SNP) birleştirme taahhüdünü anlamsız hale getirdi.

SNP, Westminster'da gazetecilik yaptığım 41 yılda gördüğüm en birleşik ve disiplinli parti oldu. Bu liderlik yarışına kadar, barlarda ya da yemek masasında bile SNP siyasetçilerinin birbirlerini eleştirmesini sağlamak neredeyse imkansızdı. Buna karşın, Muhafazakar Parti ve İşçi Partisi figürleri kolay lokmadır. Nicola Sturgeon, akıl hocası Alex Salmond'la yaşadığı sarsıcı çekişmeyi bile atlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sturgeon'ın istifasına kadar SNP'yi bir arada tutan tutkal, bağımsızlık arzusuydu. Bu arzu, tüm partilerde var olan ekonomik ve sosyal politika farklılıklarını gölgede bıraktı. Artık cin şişeden çıkmıştı: Partinin 2004'ten beri ilk çekişmeli liderlik seçimi, bağımsızlık dışında pek bir şey üzerinde hemfikir olmadıklarını gösterdi.

Özellikle güçlü bir otoriteye sahip olmadığından Yusuf, partisini birleştirmekte zorlanacak. Oyların yüzde 48'ini alan Forbes, artık arka sıralardaki varlığıyla tehlike teşkil edecek. Salmond, SNP'yi sosyal demokrat bir yola sürüklemeden önce partiye egemen olan "Ekose Muhafazakarları" (Tartan Torries - Birleşik Krallık siyasetinde SNP destekçilerinin eski moda hassasiyetlerine vurgu yapmak için kullanılan eleştirel bir tanımlama -ed.n.)
aniden hayal ettiklerinden daha güçlü hale geldi.

Yusuf, Sturgeon'ın "devamı olan aday" olmasına rağmen hakimiyeti kırılgan görünüyor. Forbes, üçüncü aday Ash Regan'ı destekleyen üyelerin ikinci tercihleri olarak verdiği oyların üçte ikisini aldı. İkinci tercih olarak Yusuf'u belirtenlerin yüzde 63'ü, ikinci tercihlerinde Forbes'u seçti. Bu, Yusuf'un beklentileri karşılamaması durumunda, gelecekteki bir liderlik girişimine temel oluşturabilir. Şimdiden bazı SNP figürleri Yusuf'un, "onların Liz Truss'ı" olduğunu göstermesinden korkuyor.
 


Yusuf doğru bir şekilde, Sturgeon yönetiminin yukarıdan aşağıya tarzından ve girilmesi zor yakın çevresinden ziyade, daha çok uzlaşıya dayalı ve kapsayıcı bir liderliğin ipuçlarını verdi. Fakat eski Başbakan Sturgeon'ın "baş arkadaşı" diye anılan Shona Robinson'ı yardımcısı olarak atayan Yusuf, oylama rakamlarını görmezden gelerek risk alıyor. (Robinson, Forbes'un "daha iyi bir iş-hayat dengesi" istediğinde ısrar etse de bu Forbes'un kampanya sırasındaki yorumlarına uymuyor).

Zeki bir iletişimci olan Sturgeon'ı takip etmek çok zor olsa da halefinin masasının göz korkutucu derecede dolu olması, Sturgeon'ın yolun sonuna geldiğini hatırlatıyor. Eğer onun kuşağının en yetenekli politikacılarından biri ikinci bir bağımsızlık referandumu yapamadıysa, Yusuf nasıl yapacak? Rishi Sunak'ın, geçen pazartesi yaptıkları telefon görüşmesinde referandum talebini kaçınılmaz olarak reddettiği Yusuf'un B planı yok.

Yusuf, bağımsızlığa destek toplamak için kademeli bir kampanya sinyali verdi ve akıllıca davranarak, Sturgeon'ın bir sonraki genel seçimleri "fiili referanduma" dönüştürme planını terk etti (sonuç ne olursa olsun refarandum yapılması sağlanmayacaktı).

Ancak Yusuf, SNP aktivistlerinin, bağımsızlık rüyasını canlı tutması yönündeki baskıları altında hissedecek ve 8 yıl boyunca bu rüyayı bir şekilde sürdürdükten sonra Sturgeon'ın yakalandığı, boş umutları besleme tuzağına düşebilir. Gerçekten de Yusuf'un pazartesi günkü seçim zaferinden sonra sahneden ayrılırken yaptığı ilk yorum, referandum yapma yetkisini talep etmekti.

Sunak'ın kibar ama kesin reddetme hakkı, Boris Johnson ve Truss'ın sergilediği ve SNP'nin mağduriyet siyasetinin işine gelen pervasız, çatışmacı yaklaşımdan ziyade Michael Gove'un "SNP'yi nezaketle öldürme" stratejisini yansıtıyor.

SNP'yi gözden çıkarmak için henüz erken. Tüm partiler koalisyondur ve belki de SNP, onu uzun süre bir arada tutan tutkalı yeniden keşfedebilir. Ancak Yusuf'un belirsiz başlangıcı, hayalindeki işin (kendisini "dünyanın en şanslı adamı" diye adlandırdı) bir kabusa dönüşebileceğini gösteriyor.

Bağımsızlığa destek, 2014 referandumundaki yüzde 45 seviyesinin biraz üzerine çıktı ve belki de en yüksek seviyesi buydu. Seçmenler sağlığı ve hayat pahalılığını öncelikleri olarak görüyor ve nihayet SNP'nin 16 yıllık iktidarındaki istikrarsız performansından bıktılar.

İşçi Partisi, Muhafazakarlar ve Liberal Demokratlar, liderlik yarışı sırasında Forbes'un, Yusuf'un siciline yönelik yaptığı saldırıları çoktan silah haline getirdi. Forbes "vasatlığın kabul edilmesine" karşı uyarıda bulunmuştu.

Bu partilerin gelecek yılki genel seçimler için hücum hatları çoktan kuruldu; Yusuf'un sandıktaki ilk sınavı zor geçecek. SNP, elindeki 45 koltuğu korumak için mücadele edecek. Bundan en büyük faydayıysa İşçi Partisi alacak; Parti içinden kaynaklar bana, artık gözlerini SNP'nin elindeki 12 ila 20 koltuğa diktiklerini söylüyor ki bu, İşçi Partisi'nin çoğunluk için ihtiyaç duyduğu oy oranını yüzde 14'ten yüzde 9'a düşürebilir. İşçi Partisi'nin en iyi hamlesi: Anayasa konusunda SNP'yle kafa kafaya gelmek değil, Muhafazakarları devirebileceğini ve SNP'nin başarısız olduğu kamu hizmetlerini iyileştirebileceğini savunmak.

Son haftalarda 4 kez sınırın kuzeyine giden Keir Starmer için Downing Sokağı'na giden yol pekala İskoçya'dan geçebilir.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU