PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktarıyor

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 5 Mart 2023

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Türkiye'de yaşanan deprem felaketinden dolayı geçmiş olsun, başımız sağ olsun. Bir yılı aşkın süredir kesintisiz devam ettirdiğimiz programımıza deprem dolayısıyla kısa bir ara vermiştik, tekrar kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 
 


Nijerya yeni devlet başkanını seçti

Nijerya'nın yeni Devlet Başkanı Bola Tinubu oldu. Nijerya'nın ticaret merkezi olan Lagos'un 'vaftiz babası' olarak anılan Tinubu, 1999 ile 2007 yılları arasında 2 dönem Lagos valisi olarak görev yapmıştı. Tinubu 8 milyon 794 bin oy alırken en yakın rakibi 6 milyon oy aldı.

Federal sistemle yönetilen Nijerya'da, devlet başkanlığı seçimini kazanabilmek için her adayın başkent bölgesi Abuja ve 36 eyaletin 24'ünde oyların yüzde 25'ini alması gerekiyor.

Tinubu seçimde 12 eyalette birinci oldu, 18 eyalette de oyların yüzde 25'ini alabildi. 206 milyon nüfusa sahip Nijerya'da 18 aday yarıştı.


AB'den Wagner'e yaptırım

AB, Rusya'nın Wagner paramiliter grubundan kişilere üç Afrika ülkesinde "insan hakları ihlalleri" nedeniyle yaptırım uyguladı.

Avrupa Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre, gruba bağlı sekiz kişi ve yedi kuruluş, varlık dondurma ve seyahat yasakları için yaptırım listesine eklendi.

Yaptırımlara gerekçe olarak, grubun faaliyetlerinin uluslararası boyutu ve ciddiyeti ile aktif olduğu ülkeler üzerindeki istikrarsızlaştırıcı etkisi gösterildi.

AB dış politika sorumlusu Josep Borrell, Wagner'in faaliyetlerinin faaliyet gösterdiği ülkelerdeki ve AB'deki insanlar için bir tehdit oluşturduğunu söyledi.


M23 İsyancıları Kongo'daki stratejik maden bölgesini ele geçirdi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusunda faaliyet gösteren M23 isyancıları stratejik maden kasabası Rubaya'yı ele geçirdi.

Rubaya kasabası koltan madeni yönünden oldukça zengin. Koltan ise başta akıllı cep telefonları olmak üzere laptop, tablet ve şarj edilebilir elektronik aletlerde kullanılıyor. 

Kongo tarafından yapılan açıklamada, "M23'ün Rubaya maden sahasını ele geçirmesi, saldırganların ekonomik saiklerini kanıtlıyor" ifadeleri kullanıldı.

Kongo hükümeti Ruanda'yı M23'ü desteklemekle suçluyor, ancak Ruanda tarafı bunu reddediyor. Kongo Devlet Başkanı Felix Tshisekedi, Ruanda'ya yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.


Fransa Devlet Başkanı Macron'dan kritik Afrika ziyareti

İktidarda kaldığı süre boyunca 17 defa Afrika seyahati düzenleyen Macron, Gabon, Angola, Kongo ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni ziyaret edecek.

Macron, Orta Afrika devlet başkanlarıyla tropik ormanları korumaya yönelik bir zirveye katılacak.

Macron'un ziyareti diplomatik ilişkileri güçlendirmek ve ekonomik çıkarları savunmak şeklinde yorumlandı.

Batı Afrika'da yükselen Fransız karşıtlığına çözüm olarak Kıta ile ilişkilerde yeni bir dönem açılması amaçlanıyor.

Rusya ve Çin'in artan etkisinden rahatsız olan Fransa son dönemde Afrika'ya yakın markaj uyguluyor. 


Ruanda, ABD'nin terör suçlamasına tepki gösterdi

ABD Dışişleri Bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada, Doğu Afrika Topluluğu liderlerinin mini zirvesinde onaylanan takvime uygun olarak barış sürecini kolaylaştırmak için Ruanda'yı "isyancı grubu desteklemeyi bırakmaya ve askerlerini Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden çekmeye" çağırmıştı.

Ruanda hükümeti ise, ABD'nin Ruanda'yı M23 isyancı grubunu desteklemekle suçlamasının bölgesel barış süreçlerini baltalayabileceğini söyledi ve tepki gösterdi. 

17 Şubat'ta Etiyopya'da bir araya gelen Afrikalı liderler, Kongolu isyancılara 30 Mart'a kadar doğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki işgal altındaki tüm bölgelerden çekilmeleri için süre vermişti.

Kongo tarafı, Ruanda'yı M23 isyancılarını desteklemekle suçluyor, Ruanda ise bu suçlamayı ısrarla reddediyor.


Kenyalı tüccarlar Çin'i protesto etti

Kenya'nın başkenti Nairobi'de yüzlerce tüccar, Çin'in politikaları sebebiyle rekabet etmekte zorlandıklarını ve iş yapamadıklarını gerekçe göstererek protesto düzenledi.

Kenya'da faaliyet gösteren Çinli perakendeciler malları daha düşük fiyatlarla satarak, yerel tüccarların fiyatını düşürerek rekabeti bitirmekle suçlanıyor.

Hükümet yetkilileri ile görüşmek isteyen göstericiler ile polis arasında çatışma çıktı. Yürüyüşün ardından Kenya hükümeti yerel tüccarların temsilcileri ile görüşerek çözüm üreteceklerini duyurdu.

Kenya ile Çin arasındaki iş birliği sonucu çok sayıda Çinli tüccar Kenya'ya akın etti. Çin'de ürettikleri uygun maliyetli ürünlerle iç piyasayı domine eden Çinli tüccarlar yerel işletmeleri iflasa sürüklüyor.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU