ChatGPT'nin rakibinin kurucusuna göre yapay zeka, "bileşik üstel" ilerleme göstermeye başladı

ChatGPT'nin rakibinin patronu "gelecek birkaç yılın sezgisel açıdan çılgınca hissettiren bir ilerleme sağlayacağını" söylüyor

ChatGPT'nin geçen yıl sonlarında yayımlanmasının ardından sohbet botlarındaki ilerleme kullanıcıları şaşkınlığa uğrattı (Pixabay)

Önde gelen bir yapay zeka araştırmacısı, yapay zekanın üstel bir hızın ötesinde gelişmeye başladığını iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

OpenAI'da 4 yıl geçirdikten sonra yapay zeka araştırma girişimi Anthropic'i kuran Jack Clark, son 10 yıldaki üstel ilerlemenin artık yeni bir seviyeye geçtiğine ve bu sayede büyük gelişmelerin son derece hızlı bir şekilde gerçekleşeceğine inandığını söyledi.

Bir tweet serisinde Clark, "Yapay zekaya ilişkin zihinsel modelim, 1960'lardan 2010'a kadar kabaca doğrusal ilerleme, ardından 2010-2020'lerde üstel ilerlemeydi. 2021/22'den itibaren 'bileşik üstel' özellikler göstermeye başladı" diye yazdı.

Başka bir deyişle, gelecek birkaç yıl sezgisel açıdan çılgınca hissettiren bir ilerleme sağlayacak.

Clark, dil modellerindeki son gelişmelere ve bu tür sistemlerin artan ekonomik faydasına değinerek, iddiasının "uç kısmı için epey iyi kanıtlar" olduğuna inandığını söyledi ve şöyle ekledi:

2023'te nasıl mı olmaya çalışıyorum? Tüm bu konulara dair düşüncelerimin "maskesini çıkarıyorum". Çünkü hepimizi daha fazla başarıya ulaştıracak çeşitli şeyler yapmak için çok küçük bir zaman dilimimiz olduğunu düşünüyorum ve bence bilgi asimetrilerinin işleri karıştırma sicili kabarık.

 

 

Anthropic şu anda OpenAI'nin son derece popüler ChatGPT'sine benzer bir sohbet botu geliştiriyor; bu bot, çok çeşitli sorgulara insan benzeri yanıtlar sunmak için üretken bir yapay zeka kullanıyor.

Anthropic'in Claude yapay zekası kısa bir süre önce üniversite hukuk ve ekonomi sınavında geçer not aldı ve bir profesör onu "birçok insan adaydan daha iyi" diye niteledi.

İki yapay zeka botunun yakın zamanda yapılan bir testinde araştırmacılar, şunları kaydetti:

Genel olarak Claude, birçok alanda yaptığı iyileştirmelerle ChatGPT'ye ciddi bir rakip.

Claude'un yazıları daha ayrıntılı ama aynı zamanda daha doğal. Kendisi, sınırlamaları ve hedefleri hakkında tutarlı bir şekilde yazma yeteneği, diğer konulardaki soruları daha doğal bir şekilde yanıtlamasına da olanak tanıyor gibi görünüyor. Kod oluşturma veya kod hakkında akıl yürütme gibi diğer görevlerde ise Claude daha kötü görünüyor.

Üretken yapay zeka ve doğal dil modelleriyle ilgili heyecana rağmen, OpenAI patronu Sam Altman teknolojinin şu anda "inanılmaz derecede sınırlı" olduğunu ve "yanıltıcı bir büyüklük izlenimi" verdiğini iddia etmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU