ABD'de meclis krizi: Başkan 7. turda da seçilemezse ne olacak?

Ülkede son 100 yıldır ilk defa Temsilciler Meclisi başkanı ilk turda seçilemedi. İki gündür sonuçsuz biten 6 oylamanın ardından bugün 7. tur oylama yapılacak. Üç maddede krizden çıkışın yolları

Temsilciler Meclisi Başkan Adayı Kaliforniya Temsilcisi Kevin McCarthy (sağda) muhafazakar Cumhuriyetçi muhalefetin daha olumlu baktığı isimlerden olan Ohio Temsilcisi Jim Jordan'la konuşuyor (AP)

ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'ndeki 6. tur oylamada da başkan seçilemeyince yeni oylama bugüne ertelendi. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, partililerinden yeterli desteği alamadı. 

Yapılan son üç oylamada sonuç bir oy bile oynamadı. Üç oylamada da Demokratların adayı Hakeem McCarthy parti temsilcilerinin tamamının desteğiyle 212 oy aldı. Cumhuriyetçilerin çoğunluk adayı McCarthy 201 oyda kalırken, diğer Cumhuriyetçi aday Byron Donalds da 20 oy aldı. Partinin en muhafazakar kanadından olduğu belirtilen 20 Cumhuriyetçi vekilin bir protesto olarak Byron Donalds'a oy verdiği bildiriliyor. 

Temsilciler Meclisi'nin başkanının ilk turda seçilememesi durumu 100 yıldır ilk defa yaşanıyor. En son 1923'teki Temsilciler Meclisi seçiminde benzer bir durum yaşanmış yeni başkan ancak 9. turda seçilebilmişti. 

Oylamalara bugün yapılacak 7. turla devam edilecek. Peki, bu krizden nasıl çıkılabilir? Birleşik Krallık'ın kamu yayın kuruluşu BBC, krizin sona erdirebilecek üç seçeneği uzmanlara yorumlattı.

Seçenek 1: Kevin McCarthy en nihayetinde kazanır
McCarthy'nin mevcut stratejisi bir yıpratma savaşı üzerine kurulu. Destekçileri, adını yazmaya devam edecek ve muhaliflerin bir noktada yorulup ona karşı oy vermekten vazgeçmesini umacaklar.

Einstein, aptallığı “aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar ummak” diye tanımlamıştı ama şimdilik McCarthy'nin başka bir stratejisi yokmuş gibi duruyor. 

Kaliforniya temsilcisi için bir başka çıkış yolu da muhalif temsilcilerle bir uzlaşmaya varmak. Bu şekilde karşıtlarına daha fazla güç ve yetki devredecek ve bu da muhaliflerin zafere ulaşması anlamına geliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak CNN'in haberine göre halihazırda bazı tavizler vererek aday olan McCarthy'nin yeni tavizler vermesi pozisyonunu iyice zayıflatarak özellikle bütçe gibi kritik konularda elini kolunu tamamen bağlayabilir. 

McCarthy'nin bir umudu da Demokratların savaşı sürdürmekten vazgeçerek oylamalara tam kadro gelmeye bir son vermesi. Halihazırda oylamalara 433 temsilci katıldığı için McCarthy seçilmek için 217 oya ihtiyaç duyuyor. Oysa 33 Demokrat temsilci oylamaya katılmasa McCarthy'nin 201 oyu başkan seçilmesine yetecek.

Öte yandan görünen o ki, Demokratlar, Cumhuriyetçiler arasındaki kaosa tanık olmaktan gayet mutlu görünüyor. 

 


Seçenek 2: McCarthy vazgeçer Cumhuriyetçiler başka aday çıkarır
İki günlük başarısızlıktan sonra McCarthy'nin partiye dönüp yeni bir aday belirlenmesini istemesi de bir olasılık. Temsilciler Meclisi'nin halihazırdaki çoğunluk lideri Steve Scalise partinin tamamının üzerinde uzlaşabileceği akla gelen en iyi seçenek. Tek sorun şu ki kendisi bu görevi istemiyor. 

Scalise'in ikna edilemediği koşullarda, Ohio temsilcisi Jim Jordon ve Indiana temsilcisi Jim Banks öne çıkıyor ancak her iki aday da 20 kişilik muhafazakar isyancı grubun oylarını alabilecek olsa da bu defa partinin diğer kesimlerinden fire vermeleri olası.

Seçenek 3: İki parti bir “taviz adayı” üzerinde anlaşabilir
Federal Temsilciler Meclisi'nin seçimlerindeki tıkanıklık sürerken, çeşitli eyaletlerin, eyalet temsilcileri meclislerinde de benzer durumlar yaşanıyor. Örneğin Ohio Eyaleti Temsilciler Meclisi'nde daha muhafazakar bir adayın seçilmesini önlemek için Demokratlar ve Cumhuriyetçiler ılımlı bir Cumhuriyetçi aday üzerinde anlaştı. Muhafazakar Cumhuriyetçilerin protestolarına karşın ana akım bir Cumhuriyetçi temsilci Demokratların oylarıyla Ohio Eyalet Temsilciler Meclisi'nin başkanı olabildi. Aynı şey federal düzeyde de tekrarlanabilir mi?

Bu noktada çeşitli spekülasyonlar olsa da henüz bir şey söylemek için erken. Nebraska temsilcisi Don Bacon ve Trump'ın azledilmesi yönünde oy veren 10 cumhuriyetçiden biri olan partinin ağır toplarından Fred Upton olası bir “taviz adayı” için adı anılan isimler. 

Ne olmuştu?
ABD'de 8 Kasım 2022'de yapılan ve Cumhuriyetçilerin açık ara kazanması beklenen seçimlerin ardından Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'ndeki 435 koltuktan 222'sini kazanarak az farkla çoğunluğu elde etmişti. Temsilciler Meclisi'in yeni Başkanını seçmek için yapılan oylamada 6 aday yarışmış, Başkan olmak için gereken en az 218 oyu hiçbir aday alamamıştı. ABD yasaları gereği, başkan seçilmeden Temsilciler Meclisi'ndeki temsilciler yemin ederek göreve başlayamıyor.


Independent Türkçe, BBC, Business Insider, Wikipedia

Derleyen: Meriç Şenyüz

DAHA FAZLA HABER OKU