Paris'teki gösterilerde gerilim: Savcılık soruşturmaya "ırkçı sebep" ihtimalini ekledi

Paris'te Ahmet Kaya Kültür Merkezi'ne düzenlenen saldırı sonrasında bugün yapılan protestolarda taşkınlıklar meydana geldi. Göstericiler çok sayıda aracı devirip ateşe verdi

Fotoğraf: Reuters

Fransa'nın başkenti Paris'te Ahmet Kaya Kültür Merkezi'ne Cuma günü düzenlenen, üç kişinin öldüğü, üç kişinin de yaralandığı saldırıyı protesto amacıyla binlerce Kürt gösterici sokağa çıktı.

Paris'teki Cumhuriyet Meydanı'nda toplananların saygı duruşuyla başladığı gösteriler ilerleyen dakikalarda gerileme sahne oldu.

Bazı göstericiler polise taş, sandalye ve benzeri maddeler fırlattı. Emniyet güçleri de göstericilere karşılık verdi. 

France Info kanalı, AFP haber ajansına dayandırdığı canlı anlatımında, olaylarda en az dört aracın göstericiler tarafından devrildiğini, en az birinin de ateşe verildiğini aktardı. Ülkenin çeşitli yerlerinde düzenlenen gösterilerde polis ile protestocular arasında yer yer çatışmalar yaşandığı ifade edildi.

Saldırının ardından Fransa Cumhrubaşkanı Emmanuel Macron olayda Kürtlerin hedef alındığını vurgulamıştı.

Saldırganın ifadesine ulaşan Fransız medyası bu kişinin ırkçı olduğunu ve Kürtleri bilinçli olarak hedef aldığını itiraf ettiğini bildirdi.

Bu arada olayda öldürülenlerden birinin kadın, ikisinin de erkek olduğu bildirildi. Medyaya yansıyan haberlerde, şüphelinin yanındda iki veya üç dolu şarjör, 45 milimetrelik bir mermi paketi, pakette de 25 kurşun olduğu belirtiliyor. Kullanılan silahın da 1911 model, ABD yapımı Colt 45  tabanca olduğu ileri sürüldü. 

Savcılık soruşturmaya "ırkçı sebep" ihtimalini ekledi

Fransız basınında yer alan haberlere göre, saldırıya ilişkin soruşturmaya savcılık "ırkçı sebep" ihtimalini ekledi.

Olay yerinde gözaltına alınan saldırganın gözaltı süresi de uzatıldı.

Fransız haber kanalı BFMTV'ye göre saldırgan gözaltına alındığı sırada polislere ilk olarak "Kaç tane öldürdüm?" diye sordu ve "Kürt toplumunu" hedef almak istediğini söyledi.

Olay yerine gelen İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, saldırganın aşırı sağcı olduğuna ilişkin kesin bilgi olmadığını söylemiş, "Saldırgan bilinçli olarak yabancıları hedef alsa da Kürtlerin özellikle hedef alındığı söylenemez" demişti.

69 yaşında emekli lokomotif sürücüsü Fransız şüphelinin, geçen yıl da mültecilerin kaldığı çadırların bulunduğu bir kampa saldırı düzenlemekten bir süre gözaltında tutulduğu, kısa süre önce de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı ortaya çıkmıştı.

 

DW, AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU