Bilim insanları üç boyutlu yazıcıyla göz dokusu üretti

(Pexels)

Bilim insanları çığır açan yeni bir araştırmada insanların kör olmasını engellemenin yollarını bulmaya katkı sağlaması için göz dokusu "yazdırdı".

Yeni çalışmada, daha sonra araştırmalarda kullanılabilecek yeni göz dokusu yapmak için hasta kök hücreleri ve "üç boyutlu biyobaskı" teknikleri kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları bu sayede ışık algılayıcı reseptörlere yardım eden göz dokusunu, yani kan-retina bariyerini oluşturan bir dizi hücrenin çıktısını alabildi.

Bu buluş bilim insanlarının teorik olarak istediği kadar doku yapabilmesine imkan tanıyarak hastalıkları incelemesine katkı sağlıyor. Bilim insanları, örneğin insanları kör edebilecek dejeneratif göz hastalıklarını incelemelerine olanak sağlayacak yeni göz parçaları oluşturabilir.

Bu hastalıklarla (YBMD, yani yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi) ilgili önceki araştırmalar, insanlardan örnek toplamanın zorluğu nedeniyle ilerleyemiyordu.

YBMD durumunda gözde, gözün bazı kısımlarının çalışmasını durduran birikintiler oluşuyor. Bu da görme kaybına yol açabiliyor.

Araştırmacılar bu sürecin nasıl başladığını daha iyi incelemek için yazdırılmış göz dokusunu kullanabildi. Bilim insanları daha önce teorik olarak ortaya konmuş fakat gerçekte kanıtlanmamış değişikliklerin nasıl gerçekleştiğini izleyebildi.

Göz dokusunu oluşturmak için bilim insanlarının onu asacakları bir yapı iskelesi bularak bunu tutarlı bir örüntüde yazdırması gerekiyordu.

Son yıllarda göz araştırmaları da dahil biyomedikal uygulamalarda üç boyutlu baskıya yönelik heyecan arttı. Bilim insanları çeşitli hücre tiplerinde ve biyomateryallerde anatomik doku yapabilmeyi umuyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU