"Arjantin'in kadrosunda niye siyah yok?" diye soran Amerikan gazetesi tepki topladı

"Biz bir ülkeyiz, Disney filmi değil"

Arjantin futbol takımı, Lionel Messi'nin önderliğinde Dünya Kupası'nı kaldırmak için 18 Aralık'ta Fransa'yla oynayacak (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'ta yayımlanan ve FIFA Dünya Kupası'nda finale kalan Arjantin erkek milli futbol takımı üzerinden ülke tarihine gönderme yapılan makalenin başlığı tepki çekti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teksas Üniversitesi'nden Doçent Erika Denise Edwards'ın Arjantin tarihindeki Afrikalı ve yerli topluluklara gönderme yaptığı 8 Aralık tarihli yazısının başlığı şöyleydi: "Neden Arjantin'in Dünya Kupası'nda daha fazla siyah oyuncusu yok?"

Edwards, "Arjantin'in beyaz bir ulus olduğu fikri doğru olmadığı gibi, bu fikir ülkenin kendini tanımlayışının özündeki siyahları silme tarihine ışık tutmakta" ifadesini kullandı.

Makalede, 2010 nüfus sayımına göre Arjantin'de 149 bin 493 siyah yaşadığı belirtilerek, bu sayının toplam nüfusun "yaklaşık yüzde 1'i" olduğu belirtilince sosyal medya tepkileri gecikmedi. Çünkü o tarihte Arjantin'in nüfusu 41 milyona yaklaşmıştı.

Bunun üzerine düzeltme yayımlayan Washington Post şöyle dedi:

Düzenleme hatası nedeniyle bu yazının önceki versiyonunda, 2010'da devletin yayımladığı sayım sonuçlarına göre Arjantin'in nüfusunun yaklaşık yüzde 1'inin siyah olduğu belirtilmiştir. Siyah halkın sayısı doğru olmakla birlikte, yüzdelik oran aslında yüzde 1'den çok daha azdır.

Milliyetçi ve sağcı grupların koalisyonunu temsil eden ve 87 bin takipçisi olan @LLibertadAvanza Twitter hesabından, makalenin başlığına şu yanıt verildi:

Çünkü biz bir ülkeyiz, Disney filmi değil.

Edwards, efsanevi futbolcu ve Arjantin'in sembollerinden Diego Maradona'nın da beyaz olmadığını hatırlatırken, birçok sosyal medya kullanıcısı, bu argümanı ülkenin ırkçı olmadığının göstergesi saydı.

 

Indepedent Türkçe, RT, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU