Yusuf Ziya Gümüşel: Sizlerin vereceği kararı bozacak Allah var

“Daha önce tutuklama kararı verilmediği halde daha sonra verilmesinin sebebini anlayamadım”

Fotoğraf: AA

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.'nin 6 yaşında imam nikâhı ile evlendirildiği ve yıllarca cinsel istismara maruz bırakıldığı iddialarının ardından açılan soruşturma devam ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski eş Kadir İstekli ile birlikte dün tutuklanan sanık baba Yusuf Ziya Gümüşel’in mahkemede verdiği ifade ortaya çıktı. Buna göre Gümüşel, özetle şunları söyledi:

Yakalama kararını kabul edemiyorum, vicdanıma sığdıramıyorum, uygunsuz bir iş olduğuna itikat ediyorum. Daha önce tutuklama karan verilmediği halde daha sonra verilmesinin sebebini anlayamadım. Ben Rabbimden korkarım, ölünce ona hesap vereceğim, siz de hesap vereceksiniz. Sizlerin vereceğiniz kararı bozacak Allah vardır. Onun kararını kimse bozamaz, uygunsuz işi itikat ediyorum derken mahkemeye dışarıdan müdahale üzerine verilen karar bu nedenle oluşan kararı kast ettim dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

İstanbul'da altı yaşındaki kız çocuğunun dini nikâhla evlendirilip yıllar boyunca cinsel istismara maruz kaldığı iddiası üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma sonucunda hazırlanan ve Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, sanık Kadir İstekli'nin "nitelikli cinsel saldırı" ve "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçlarından 30 yıldan az olmamak üzere, diğer sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel’in ve Fatıma Gümüşel'in de "çocuğun nitelikli cinsel istismarına iştirak" suçundan 18 yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılması istenmişti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanı sıfatıyla, söz konusu iddialarla ilgili 2012'de hukuka aykırı olarak kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdiği iddia edilen cumhuriyet savcısı hakkında HSK'ya inceleme izni vermişti. Bunun üzerine savcı hakkında HSK Birinci Dairesince inceleme başlatılmış ve müfettiş görevlendirilmişti.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 22 Mayıs 2023 olarak belirlenen duruşma tarihinin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının talebi üzerine 30 Ocak 2023'te yapılmasına karar vermişti.

Mahkeme, talepler üzerine sanıklar Kadir İstekli ile Yusuf Ziya Gümüşel hakkında "üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, atılı suçun CMK'nın 100/3. maddesinde gösterilen katalog suçlardan olması, CD çözümünü içerir bilirkişi raporu, bu suç için yasada öngörülen alt ve üst sınırlar, kaçma şüphesi ve mevcut delil durumu" nedeniyle ayrı ayrı tutuklanmalarına yönelik haklarında yakalama emri çıkartılmasına oy birliğiyle hükmetmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU