Rusya'da tartışma yaratan tasarı: "Askerler ülke çıkarına hareket ettiyse bu suç değildir"

"Tam bir delilik"

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre Ukrayna'da savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana çoğu kadın ve çocuk 7,89 milyon kişi ülkeden kaçarken, 6,5 milyon kişi ülke içinde yerinden edildi (Reuters)

Rusya'nın askerlerin savaştaki bazı eylemlerinin suç kapsamına alınmamasını öngören bir yasa tasarısı üzerinde çalıştığı bildirildi.

Rusça ve İngilizce yayın yapan Letonya merkezli muhalif Meduza haber sitesinin aktardığına göre taslak metin, federal meclisin alt kanadı Duma'da 13 Aralık'ta düzenlenen oturumda onaylandı.

Metinde Rus askerlerin, Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinde 30 Eylül'den önceki faaliyetlerinin, "ülke çıkarlarına hizmet ettiği sürece" suç sayılmaması talep edildi.

Öte yandan taslak metinde "ülke çıkarlarına hizmet" şartının neleri kapsadığına ve bunun nasıl kararlaştırılacağına dair açıklama yapılmadığına da dikkat çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tasarının onaylanması için meclisin üst kanadı Federasyon Konseyi'nde de değerlendirilmesi gerekiyor. Görüşmenin ne zaman gerçekleştirileceği henüz açıklanmadı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, söz konusu 4 bölgede düzenlenen tartışmalı referandumların ardından buraların ilhak edildiğine dair belgeleri 30 Eylül'de imzalamıştı. ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerse referandumların yasal geçerliliği olmadığını savunarak Kremlin'e tepki göstermişti.

Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ve Luhansk Halk Cumhuriyeti (LHC), 2014'te tek taraflı olarak Ukrayna'dan bağımsızlığını ilan etmişti. Putin de 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle savaşı başlatmadan üç gün önce DHC ve LHC'nin bağımsızlığını resmen tanımıştı.

Rusya'daki Krasnodar ve Soçi kentlerinde görev yapan muhalif avukat Mihail Benyaş, Telegram'daki paylaşımında söz konusu tasarıyı eleştirerek, şunları söyledi:

Birincisi, bunun hukukla hiçbir alakası yok. İkincisi, ciddi bir yolsuzluğa yol açabilir. Üçüncüsü de bu, Rusya'yı 'Benim adıma istediğin suçu işlemekte özgürsün. Hepsini affedeceğim' diyen tehlikeli bir devlet haline getiriyor. Tam bir delilik.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, geçen ayki açıklamasında Rusya'nın Herson'da 400'den fazla savaş suçu işlediğini öne sürmüştü. Kremlin, ilhak ettiği diğer üç bölgede de benzer suçlamalarla karşı karşıya.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, perşembe günkü açıklamasında 24 Şubat ila 6 Nisan'da Rus güçlerinin aralarında 72 kadın ve 28 çocuğun yer aldığı 441 Ukraynalı sivili öldürdüğünü iddia etmişti.



Independent Türkçe, Telegraph, Meduza

DAHA FAZLA HABER OKU