İsrail'in devşirme ajanları Malezya'da açığa çıktı

Mossad'ın İran dışında sadece yabancı uyruklu ajanlarla operasyon düzenlediğine dair bir olay daha önce kayda geçmemişti

Yaklaşık 32 milyon nüfusa sahip Malezya'daki okullarda çok sayıda Filistinli öğrenci ikamet ediyor (Reuters)

İsrail istihbarat örgütü Mossad ajanlarının Malezya'da yürüttükleri alıkoyma ve sorgulama operasyonunun ayrıntıları ortaya çıktı. 

Başarısızlıkla sonuçlanan operasyonla Mossad'ın Güneydoğu Asya ülkesindeki hücresi açığa çıkarken, İsrail'in yabancı ülke vatandaşlarını devşirme programının İran'a özgü olmadığı da anlaşıldı.

Mossad'ın eski şefi Yossi Kohen, Haziran 2021'de görevi bıraktıktan sonra televizyon programı Uvda'ya yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer programıyla ilgili faaliyetlerde İsrail vatandaşı olmayan ajanların kullanıldığını söylemişti. Mossad'ın İran dışında sadece yabancı uyruklu ajanlarla operasyon düzenlediğine dair bir olay daha önce kayda geçmemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da eylülde kaçırılan Filistinli bir bilişim teknolojileri uzmanının sorgulandığı ev polis tarafından basılmış ve operasyonu Mossad'a bağlı yerli bir hücrenin yürüttüğü ortaya çıkmıştı.

Malezyalı bir kadının liderlik ettiği 11 ajanla 28 Eylül'de gerçekleşen operasyonda, bir araçta seyahat eden iki Filistinli bilişim uzmanından biri Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'la ilişkileri hakkında sorgulanmak üzere alıkoyulurken diğeri kaçıp olayı Malezya polisine bildirmişti. Malezya güvenlik güçleri, kaçırılan Filistinlinin tutulduğu evi 24 saat geçmeden tespit etti ve Mossad'ın operasyonu deşifre oldu.

İsrail gazetesi Haaretz yazarı Yossi Melman, Mossad'ın kullandığı yöntemle ilgili şu yorumu yaptı:

Bu uluslararası tugay zorlu bir eğitimden geçiyor. Mossad uzmanları onlara mesleğin sırlarını öğretiyor ama İsrailli ajanlara verilenden daha düşük seviyede.

Analize göre, Mossad hücresinin 30'lu yaşlardaki lideri 4 yıl önce işe alınıp Avrupa'da eğitildi.

Açığa çıkan Mossad hücresinin Malezya'daki havalimanlarını izlediği ve devlet kuruluşlarının dijital ağlarına sızmanın yollarını aradığı öne sürüldü. 

Hamas üyesi elektrik mühendisi Fadi Muhammed Batş 2018'de Malezya'da suikastla öldürülmüştü. Haaretz yazarı, son operasyona liderlik eden Mossad ajanı kadının aynı yıl göreve başladığını ve Mossad'ın o tarihte Malezyalıları operasyonlarda kullanmaya başladığını belirtti.

 

Independent Türkçe, Haaretz, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU