Af Örgütü: Letonya, Belarus'tan gelen göçmenlere işkence ediyor

Letonya, fiziksel şiddet uygulandığına dair delil olmadığını savunuyor

Geçen yıldan beri Belarus, Letonya ve Polonya arasında ciddi bir sığınmacı krizi yaşanıyor (Reuters)

Birleşik Krallık merkezli AF Örgütü, Letonya'nın Belarus'tan gelen göçmenlere kötü muamele uygulayıp işkence ettiğini öne sürdü.

Af Örgütü'nün raporunda, Belarus'tan ülkeye giriş yapmaya çalışan göçmenlerin Letonyalı sınır muhafızları tarafından dövüldüğü ve küçük düşürüldüğü iddia edildi.

Raporda kimliği Adil olarak paylaşılan Iraklı göçmen, Letonya'ya girmek isteyen diğer göçmenlere kar yağışı altında ormanda yatmak zorunda bırakıldıklarını öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adil, "Isınmak için ateş yakıyorduk. Fakat etrafta kurtlar ve ayılar vardı. Korkuyorduk. Bu şekilde hayatta kaldık ama Letonyalı görevliler bize kışlık kıyafet vermedi" dedi.

Raporda, aralarında çocukların da yer aldığı göçmenlerin, ormanda güvensiz yerlerde keyfi şekilde tutulduğu, daha sonra da zorla Belarus'a gönderildiği savunuldu.

Ayrıca göçmenlere şok tabancasıyla işkence edildiği de öne sürüldü.

Af Örgütü, Letonya'nın Belaruslu göçmenlere tavrının, ağırladıkları en az 35 bin Ukraynalı sığınmacıya sergilediklerinden çok daha farklı olduğuna da işaret etti.
 


Letonya, geçen yıl olağanüstü hal ilan (OHAL) etmiş ve 4 sınır bölgesinden sığınma talepleriyle girişi askıya almıştı.

Öte yandan Letonya İçişleri Bakanı Kristaps Eklons, OHAL'in ülkenin iç güvenliğinin sağlanması için ilan edildiğini belirterek, sınır muhafızlarının ülkeye giriş yapmaya çalışanlara karşı şiddet uyguladığına dair delil bulunmadığını savundu.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, geçen yıl temmuzda yaptığı açıklamada Avrupa'ya geçmek için ülkeye gelen göçmenleri kabul etmeyeceklerini söylemişti.

Avrupa Birliği (AB) ise Belarus yönetimini Irak gibi ülkelerden gelen sığınmacıları Polonya, Litvanya ve Letonya sınırlarına göndererek "düzensiz göçü araç olarak kullanmak ve AB'yi bu yolla istikrarsızlaştırmaya çalışmakla" suçlamıştı.



Independent Türkçe, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU