Marge Simpson'ın İran'daki kadınlarla dayanışma için saçlarını kestiği duvar resmi silindi

Sokak sanatçısı, "Bu alçak davranış bizi yıldıramayacak" dedi

Palombo'nun "The Cut" adlı duvar resmi, geçtiğimiz günlerde İran'da polis gözetimindeyken hayatını kaybeden 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini'yle dayanışma amacıyla yapıldı (AleXsandro Palombo)

Marge Simpson'ın İran'daki protestolarla dayanışma için saçlarını kestiğini gösteren duvar resmi silindi.

Duvar resmini İtalya'nın Milano kentindeki İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosluğu'nun dışına yapan AleXsandro Palombo, sanat eserinin ortadan kaldırılmasını "korkakça bir eylem" diyerek kınadı.

Palombo'nun "The Cut" (Kesim) adlı duvar resmi, önceki günlerde İran'da polis gözetimindeyken hayatını kaybeden 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini'yle dayanışma amacıyla yapılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amini'nin İran'ın başörtüsüne ilişkin katı kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla ahlak polisi tarafından gözaltına alınması üç hafta süren protestoları ateşlemiş, yetkililer çevik kuvvet polislerini görevlendirmiş ve internet üzerinde sıkı yasaklar başlatmıştı.

Sanat eserlerinde sık sık ikonik Simpsonlar karakteri Marge Simpson'a yer veren Palombo iğneleyici bir şekilde, İslami kıyafet kurallarını ihlal eden kadınları izleyen ve tutuklayan kuvvet olan İran ahlak polisinin İtalya'ya geldiğini söyledi.

Duvar resminin arkasındaki İtalyan görsel pop sanatçısı Palombo şöyle dedi:

Ahlak polisi İtalya'ya gelmiş gibi görünüyor. Mahsa Amini ve yaşamları ve özgürlükleri için savaşan tüm İranlı kadınlarla dayanışma amacıyla yapılmış bir sokak sanatı duvar resmini ortadan kaldırmak inanılmaz korkakça bir eylem.

Silme işleminin İtalya gibi demokratik bir ülkede gerçekleşmesi mutlak öneme sahip ve eserin en derin anlamını bastırma arzusuna işaret ediyor. Bu alçak davranış bizi yıldıramayacak.

Amini, 13 Eylül'de İran'ın başkenti Tahran'da ahlak polisi tarafından tutuklanmış, gözaltı merkezine götürülmesinin ardından yere yığılmış ve daha sonra hastanede hayatını kaybetmişti.

Bundan kısa süre önce, dünyanın önde gelen insan hakları kuruluşu İnsan Hakları İzleme Örgütü, The Independent'a İran genelinde patlak veren protestoların ahlak polisini devirebileceğini söyledi.
 

The Cut

(AleXsandro Palombo)


Yardım kuruluşunun kadın hakları bölümünün kıdemli araştırmacısı Rothna Begum, karşı karşıya oldukları tepki nedeniyle İran ahlak polisinin "yetkilerinin kaldırılabileceğini" belirtti.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika üzerine uzmanlaşmış Begum, "İrşad Devriyesi" olarak da bilinen ahlak polisinin İran'da son aylarda ve yıllarda "cesaretlendirildiğini" söyledi.

İran'da kadın hakları son derece kısıtlı ve kamusal alanda başörtüsü takmak tüm kadınlar için zorunlu. Başörtüsü takmayanlar veya başörtüsü takarken saçlarının bir kısmı gözükenler para cezasından hapis cezasına kadar değişen cezalarla karşı karşıya.

Birçok İranlı kadın, protestoların ardından saçlarını makasla kesip attıkları veya başörtülerini çıkardıkları fotoğrafları ve videoları sosyal medyada paylaşırken, dünyanın dört bir yanından herkesçe bilinen aktörler ve politikacılar dayanışma göstermek için saçlarını kesti.

Geçen yıl İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran televizyonlarında gösterilen kadın çizgi film veya animasyon karakterlerinin başörtüsüyle resmedilmesi gerektiğini duyurmuştu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU