Afganistan’da isimleri listelerden silinen kadın milletvekili adaylarından tabutlu protesto

Afganistan’da 12 kadın milletvekili adayı seçilmiş oldukları halde isimlerinin usulsüz şekilde listelerden silindiğini öne sürerek tabut ve kafesle protesto gösterilerinde bulundu

Afganistan’ın Mezar-ı Şerif kentindeki Birleşmiş Milletler Afganistan Misyonu (UNAMA) ofisi önünde 12 kadın milletvekili adayı, kafesli ve tabutlu protesto gösterisi düzenledi. 

Üç ay önce başladıkları gösterinin sonuncusunu 20 Temmuz’da gerçekleştiren kadın adaylar, seçilmiş oldukları halde isimlerinin usulsüz şekilde listelerden silindiğini ve hükümet tarafından itirazlarının duyulmadığını savunuyor.

Afganistan’da anayasa ve demokrasinin öldüğünü söyleyen adaylar, yaptıkları açıklamada “Vatandaşlık hakkımız olan ifade ve protesto etme özgürlüğümüz gasp edildiği için bu konuyla ilgili özel bir soruşturma talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Protestocular, hükümetin verdiği emirle polis şiddetine maruz kaldıklarını söyleyerek, konunun yargıya taşınmasını talep etti. 

“Yine yanıt alamazsak Cumhuriyet Sarayı önünde kendimizi yakacağız”

Daha önceki protesto girişimleri engellenen ve polis şiddetine maruz kalan milletvekili adayları, taleplerine bu sefer de cevap alamamaları halinde Cumhuriyet Sarayı’nın önünde kendilerini yakacaklarını dile getirdi. 

Paktiya Vilayeti’nin adaylarından Hile Mujtaba, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Üç buçuk aydır sesimizi kimse duymuyor. Dahası polis bize şiddet uyguladı ve soydu. Sonuç olarak mahremiyetimizin korunması adına çaresiz kalan bizler kendimizi bu kafese kapattık. Seçim komisyonu, anayasanın değerlerini ayaklar altına aldı. Bu nedenle de tepki olarak bu tabutu getirip anayasa ve demokrasiyi defnettik.


Kandaha Vilayeti adayı Arzu Safay ise, “Devlet bizi görmezden gelmeye devam ederse burada bulunan 12 kadın hepimiz kendimizi sarayın önünde yakacağız. Böyle adaletsiz bir ülkede her gün acı çekeceğimize sadece bir gün çekeriz daha iyi” diye konuştu. 


İHA
 

DAHA FAZLA HABER OKU