Başbakanlıktan alınan İmran Han hakkında terör soruşturması

İç savaş korkusunun büyüdüğü ülkede eski kriket yıldızının destekçileri "Kırmızı çizgi aşılırsa sonuçları çok kötü olur" diyor

Han, konuşmalarının canlı yayımlandığı YouTube hesaplarının geçici olarak engellendiğini öne sürüyor (AP/Arşiv)

Nisan ayında mecliste yapılan güven oylamasıyla başbakanlık koltuğundan kalkmak zorunda kalan İmran Han hakkında, terörle mücadele yasasına dayanılarak soruşturma başlatıldı.

Pakistan polisi, İmran Han'ın polis ve yargı mensuplarını tehdit etmekle suçlandığını pazar günü duyurdu:

İmran Han'ın konuşma biçimi ve tehditleri polis, yargı, halk arasında korku ve teröre neden oldu ve ülkenin barışına zarar verdi.

İçişleri Bakanı Rana Sanaullah da bugün erken saatlerde Twitter'da yaptığı açıklamada İmran Han'ın polis ve yargıyı hedef almasını "küstahça haydutluk" diye nitelendirdi ve bu davranışların toplumda aşırılıkçılığı beslediğini savundu. 

İmran Han, cumartesi günü İslamabad'da yaptığı hükümet karşıtı mitingde partisinin Özel Kalem Müdürü Şahbaz Gill'in tutuklandıktan sonra işkence gördüğünü bir kere daha öne sürmüştü.

Aynı konuşmada "Siz de hazır olun, size karşı harekete geçeceğiz. Hepiniz utanmalısınız" ifadelerini kullandığı bildirilen Han'ın, İslambad Emniyet Müdürü ve bir kadın yargıcı da hedef alması bu soruşturmaya dayanak oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Han'ın avukatları, koruyucu kefalet için harekete geçti. Tutuklamaya karşı önceden kefalet verme talebinin Han'ın parmaklıklar ardına düşmesini engelleyip engellemeyeceği henüz bilinmiyor. 

Bu haberin ardından yüzlerce kişi, Han'ın İslamabad'daki evinin önünde toplanarak destek gösterisi yaptı. 

İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi'nin (PTI) önde gelen isimleri, binlerce kişinin İslamabad'a gelip "liderlerini koruması" için çağrıda bulundu.

Üst düzey yetkililerden Murad Said, "Onun tutuklanması bizim için kırmızı çizgi. Bu çizgi aşılırsa sonuçları çok kötü; ne halk ne de ülke için iyi olur. Anayasal sınırlar içinde kalmak istesek de halk üzgün ve çok kızgın" dedi. 

AFP
Destekçileri evinin önünde toplandı ancak bu haberin yayımlandığı saatlerde Han hala soruşturma hakkında bir açıklama yapmamıştı (AFP)


69 yaşındaki İmran Han, görevden alındığından bu yana hükümeti sert sözlerle eleştirdiği mitingler düzenliyor ve bir an önce seçimlerin yapılmasını talep ediyor. Yerine geçen Başbakan Şahbaz Şerif yönetimiyse ülkede yüksek enflasyona neden olan ekonomik krizi çözmek konusunda pek ilerleme kaydedemedi.

Partisinin Özel Kalem Müdürü Şahbaz Gill'in bir televizyon programında "ordu karşıtı" ifadeler kullandığı gerekçesiyle ay başında tutuklanmasının ardından, Han onun işkence gördüğünü iddia ediyor. Hükümetse bu iddiayı yalanlıyor. 

Han ve PTI'ya medya yasakları da uygulanıyor. Eski kriket yıldızının konuşmalarının canlı yayını resmen yasak. Gill'in tutuklanmasıyla sonuçlanan programın yayımlandığı haber kanalı ARY News de ülkeden men edildi. Kanalın iki haber sunucusu hükümet tarafından taciz edildiklerini öne sürerek ülkeden kaçtı. 

Cumartesi günü Enformasyon Bakanı Marriyum Aurangzeb, İmran Han'ı iç savaş başlatmaya çalışmakla suçladı. 

2018'de iktidara gelen Han, yaklaşık 220 milyon kişinin yaşadığı toprakları "Yeni Pakistan" haline getirmek için söz vermişti. Ancak yükselen enflasyon ve artan dış borçlar, ekonomi idaresinde zorluk yaşadığını ortaya koydu. Orduyla çatışması ve siyasi müttefiklerini kaybetmesi, başbakanlıktan ayrılmak zorunda kalmasına giden yolu açtı. 

1947'de kurulduğundan beri güvenoyuyla koltuğundan edilen ilk Pakistan Başbakanı, İmran Han oldu. Öncekiler askeri darbe ya da kanuna aykırı diğer müdahale biçimleriyle görevden alınmıştı. 

Han, başbakanlık koltuğundan olmasıyla ilgili ABD'yi suçlarken Washington herhangi bir müdahalede bulunmadığını öne sürüyor.

 

Independent Türkçe, Washington Post, Sky News, Radio Pakistan, AP

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU