BBC'ye "Rus dezenformasyonuyla" mücadele için 78,5 milyon TL ek fon verildi

Fon, Rusça ve Ukraynaca hizmet veren ekiplere destek için kullanılacak

1932'de kurulan BBC Dünya Servisi, 40'dan fazla dilde internet, televizyon ve radyo yayını yapıyor (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) hükümeti, BBC Dünya Servisi'ne Ukrayna savaşında Rus dezenformasyonuyla mücadele amacıyla en az 4 milyon sterlinlik (yaklaşık 78,5 milyon TL) ek fon verecek.

BBC Dünya Servisi, çarşamba günü yaptığı açıklamada talepleri üzerine Dijital, Kültür, Medya, Spor ve Dışişleri Bakanlığı'nın kendilerine en az 4 milyon sterlinlik ek ödenek vermeyi onayladığını belirtti.

Açıklamada fonun, servise bağlı olarak Ukraynaca ve Rusça hizmet veren ekiplerin acil ve öngörülmeyen ihtiyaçlarının karşılanması ve yerinden edilen ekiplerin güvenli noktalara yerleştirilmesi için kullanılacağı belirtildi.

BBC Genel Müdürü Tim Davie, "Net, olgulara dayanan ve tarafız gazetecilik için BBC'ye büyük bir talep var. Ekiplerimiz, halka en iyi bağımsız gazeteciliği sunmak için dur durak bilmeden çalışıyor" dedi.

Davie, "Bu fon, çoğu çalışmaya devam eden, tüm BBC'ye kritik uzman görüşleri sunan fakat yerinden edilen çalışanlarımızın acil ihtiyaçlarının karşılanması için de bize destek sağlayacak" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümetten yapılan açıklamadaysa verilen ek fon için "Rus devletinin artan propagandası karşısında Ukrayna ve Rus halkına bağımsız, tarafsız ve doğru haberler sunmamızı sağlayacak" dendi.

2014'ten önce BBC Dünya Servisi, Dışişleri Bakanlığı'ndan verilen hibeyle finanse edilirken, daha sonra lisans ücreti üzerinden fon almaya başladı. 2016'da BK hükümeti, servisin genişlemesine katkı sağlamak için ek fonlar vermeyi de kabul etmişti.

2016-2021 arasında hükümet, servise toplamda 378 milyon sterlin (yaklaşık 7,5 milyar TL) fon sağladı. Bu miktara 2021-2022'de dünya çapındaki dezenformasyona karşı verilen 8 milyon sterlinlik (yaklaşık 157 milyon TL) fon da dahil.

Kremlin, "Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonuna dair doğru olmayan bilgiler içeren haberler" yaptığı gerekçesiyle BBC başta olmak üzere Alman devletine bağlı Deutsche Welle ve ABD'ye ait Amerika'nın Sesi gibi haber sitelerine erişimi 4 Mart'ta yasaklamıştı.

Fakat BBC, Rusça ve İngilizce TikTok hesapları açıp, BBC Dünya Haberleri kanalına erişimi artırarak bu engeli aşmaya çalışmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 4 Mart'ta "sahte ve yanlış" haber yapan kişi ve kuruluşların 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasını sağlayan bir yasa imzalamıştı. BBC'yse bunun üzerine ülkedeki çalışmalarını bir süreliğine askıya almış, daha sonra hizmet vermeye devam etmişti.

Öte yandan Moskova, şimdiye dek BBC'nin İngilizce yayın yapan muhabirlerini engellemeye yönelik doğrudan bir girişimde bulunmadı.



Independent Türkçe, BBC, Guardian, The Verge, TASS

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU