İstanbul’un meşhur kışları

Sabah saatlerinden itibaren etkisini göstermeye başlayan yağış, İstanbul’da geçmişte yaşanan sert kışları akıllara getirdi. 1929’dan 2017’ye İstanbul’un meşhur kışlarını derledik

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul’da turuncu alarm vererek 10 Mart 2022 Perşembe gününden itibaren yoğun kar yağışlarının, poyraz fırtınasının ve kuvvetli soğuk hava dalgasının görülebileceğini duyurdu. Sabah saatlerinden itibaren etkisini göstermeye başlayan yağış, İstanbul’da geçmişte yaşanan sert kışları akıllara getirdi. İşte 1929’dan 2017’ye İstanbul’un meşhur kışları…

1929 kışı:

1929'da İstanbul'da neredeyse aralıksız olarak 55 gün kar yağdı. Bazı kesimlerde kar kalınlığı 4-5 metreye kadar ulaşırken, boğaz ve limanda on metre genişliğinde ve üç metre kalınlığında iri buzlar görüldü.

1954 kışı:

1929 kışını aratmayan bir başka kış ise 1954'te yaşandı. Saatte 100 kilometre süratle esen rüzgâr, İstanbul'da oldukça şiddetli bir kar fırtınası meydana getirdi. Karadeniz Boğazı, Tuna ve diğer nehirlerden kopan 15-20 metre genişliğindeki büyük buz parçaları İstanbul Boğazına sürüklendi. Vapur seferleri iptal edildi.

1963 kışı:

İstanbul’da çetin geçen kış mevsimlerinden biri de 1963 yılında yaşandı. Günlerce elektrik ve su kesintilerinin yaşandığı İstanbul’da soğuktan aç kalan kurtlar, şehir merkezine indi. Avrupa’da da oldukça sert geçen 1964 kışı, dünyada The Big Frezee ismi ile anılıyor. 

1987 kışı:

1987 yılının mart ayında İstanbul, günlerce süren kar yağışının etkisi altından kaldı. Sıcaklığın eksi 4 dereceye kadar düştüğü şehirde, yoğun kar yağışının yanı sıra tipi ve fırtına hakimdi. Vatandaşlar, günlerce işlerine gidemedi ve okullar 2 hafta boyunca tatil edildi.

2004 kışı:

2004 kışında yaşanan kar yağışı, kuvvetli rüzgârın etkisiyle tipiye dönüştü. Birçok evin çatısı uçtu, bazı ilçelerde elektrik kesintileri ve su kesintileri yaşandı. Tem karayolu ise 14 saat boyunca ulaşıma kapandı.

2017 kışı:

Kuvvetli rüzgârın etkisiyle tipiye dönüşen kar yağışı ile vapur seferleri iptal edildi, İstanbul ve Çanakkale boğazları gemi trafiğine kapatıldı. Olumsuz hava şartları nedeniyle aç kalan tilkilerin şehre indiği görülürken bazı bölgelerde kar kalınlığı 120 cm’yi geçti.

2022 kışı:

24 Ocak günü yaşanan kar yağışı ile birlikte İstanbul, son yılların en zor gecelerinden birini yaşadı. Yoğun kar yağışı ile birlikte trafik adeta durdu ve binlerce araç yollarda mahsur kaldı. Birçok kişi evine gidemedi, geceyi valiliğin ve belediyelerin hazırladığı misafirhanelerde, vakıf yurtlarında ya da camilerde geçirmek zorunda kaldı. Uçuş seferlerinin günlerce yapılamadığı İstanbul Hava Limanı’nda ise kargo terminal çatısı yoğun kar nedeniyle çöktü.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU