Erdoğan'dan "Ukrayna" açıklaması: NATO kararlı bir adım atmalı, bu iş arka arkaya kınama cümbüşüne dönmemeli

AB'yi Ukrayna konusunda sessiz kalmakla suçlayan Erdoğan, "AB ve Batıcı bütün zihniyetler ciddi, kararlı bir duruş sergilemediler. Hepsi Ukrayna'ya nasihat çekiyor" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri harekat ile ilgili gerçekleşecek NATO zirvesiyle ilgili konuşan Erdoğan, "Bu toplantıda liderlerin kanaatlerini göreceğiz.NATO'nun daha kararlı bir adım atması gerekir. Sıradan bir kınama cümbüşüne dönmemeli, . Sayın Stoltenberg ile yaptığımız net görüşmeler var. Bu görüşmelerde de NATO'nun tavrı konusunda tavrımızı iletmiştik. Bugün de tüm liderlerin duruşunu görerek, biz de duruşumuzu açıklayacağız" dedi

"Karadan tahliye organize ediliyor"

Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi ile ilgili de bilgi veren Erdoğan, "Dışişleri Bakanlığımız açıklamayı yaptı. Büyükelçiliğimiz, başkonsolosluklar her türlü adımı atmaya hazır. Hava taşımacılığı pek güvenli değil, karadan taşıma işlemini yapıyorlar. Bu konuda da oradaki vatandaşlarımızın büyükelçilik ve başkonsolosluğa müracaat ederek iletişim kurmaları açıklamaları yaptık" ifadelerini kullandı.

"Hepsi Ukrayna'ya nasihat çekiyor"

Erdoğan konuşmasında, Avrupa Birliği'ni Ukrayna konusunda sessiz kalmakla suçlayarak şunları söyledi:

Şu anda AB ve batıcı bütün zihniyetler ciddi, kararlı bir duruş sergilemediler. Hepsi Ukrayna'ya nasihat çekiyor. Atılan herhangi bir adım yok. Bugünkü NATO zirvesinde ne gibi adımlar atılıyor veya atacağız bunu konuşacağız. Nasihat çekmek, kınamak böyle bir Karagöz-Hacivat cümbüşüne döndürmemek gerekir. Nasihat çeken batı hala devam ediyor.

Erdoğan: Şu an görev yapan öğretmenlerimizin yüzde 75'ini biz atadık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde, İstanbul Eğitim Yatırımları Toplu Açılış Töreni'nde konuştu. 

"Bugün 1 Temmuz 2019 ile 15 Şubat 2022 arasında inşası tamamlanan 122 okulumuzu hizmete alıyoruz" diyen Erdoğan, okulların toplam yatırım bedelinin 2 milyar 140 milyon lirayı geçtiğini söyledi.

İstanbul'un eğitim altyapısını güçlendirme konusunun öncelikleri arasında olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bu şehri hak ettiği hizmetlerle buluşturmak için çalışıyoruz" dedi.

Eğitim alanında yaptıkları hizmetlerden de bahseden Erdoğan şunları söyledi:

Özellikle, bunu ana muhalefetin ve yavru muhalefetin çok iyi bilmesi lazım, 67 bin olan öğretmen sayısını 176 bine ulaştırdık. Son dönemde gerçekleştirdiğimiz öğretmen atamalarında önceliği İstanbul'a veriyoruz. İstanbul'un en büyük sıkıntılarından olan kalabalık sınıf sorunu tarih oldu. Okul deyince akla akan çatılar, yıkık duvarlar, boş geçen dersler gelmiyor. Evlatlarımız etkileşimli tahtasıyla, spor alanlarıyla, kütüphanesiyle pek çok imkâna sahip binalarda eğitim alıyor. Nerede bir ihtiyaç varsa altyapımızı güçlendirmeye gayret ediyoruz.

Eğitimi ihmal etmenin bedeli ağır ve yıkıcı olacaktır. Türkiye, vesayet ve istikrarsızlıkla boğuştuğu dönemde bunun faturasını ödemiş bir ülkedir. Önceliğimizi eğitime verdik. 2002 yılından itibaren hazırladığımız tüm bütçelerde aslan payını eğitime verdik. Üniversite sayımız 76'dan 207'ye yükseldi. Derslik sayımız 343 binden 609 bine çıktı. Öğretmen sayımız 526 binden 993 bin 670'e ulaştı. Şu an görev yapan öğretmenlerimizin yüzde 75'ini biz atadık. Kütüphaneden laboratuvar sayısına kadar bizden önce yapılanları 2'ye, 3'e, 4'e katladık. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısını OECD ortalamasını yakalama suretiyle gerçekleştirdik.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU