Suudi Arabistan Kuruluş Günü’nü kutluyor

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Kraliyet emri ile 22 Şubat tarihinin her yıl ülkenin Kuruluş Günü olarak anılmasına karar vermişti

Fotoğraf: Twitter

Suudi Arabistan halkı İmam Muhammed bin Suud tarafından Şubat 1727’de kurulan Suudi devletinin 300’üncü Kuruluş Günü’nü çeşitli etkinliklerle kutluyor.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz tarafından geçtiğimiz ay imzalanan Kraliyet emri ile 22 Şubat tarihinin her yıl ülkenin ‘Kuruluş Günü’ olarak anılması ve aynı günün resmi tatil olmasına karar verilmişti.

Söz konusu kararnamede alınan karara ilişkin şu ifadelere yer verilmişti:

İlk Suudi Devleti 1727’de kurulmuş ve 1818’e kadar devam etmiştir, başkenti Diriye’dir ve yüzyıllarca süren istikrarsızlık ve bölünmüşlükten sonra Arap yarımadasında güvenlik ve birliği tesis etmiştir. Turki bin Abdullah bin Muhammed bin Suud ise 1824’ten 1891’e kadar hüküm süren ikinci Suudi Devleti’ni kurmayı başarmıştır. Bundan 10 yıl sonra Kral Abdulaziz bin Abdurrahman Faysal Al Suud 1902’de, Suudi Arabistan Krallığı adıyla üçüncü Suudi Devleti’ni kurmuştur. İlk Suudi Devleti’nin kuruluşu Şubat 1727 yılına denk geldiği için 22 Şubat’ın ‘Kuruluş Günü’ olarak kabul edilerek resmi tatil ilan edilmesine karar verilmiştir.

Bu karara göre, İmam Muhammed bin Suud tarafından 1727’de ülkenin kuruluşunu anmak için verilen kararın ardından ülkede 22 Şubat’ta ilk kez ‘Kuruluş Günü’ kutlanacak.

Suudi Arabistan’ın 13 idari bölgesinde, 22 Şubat’taki ilk ‘Kuruluş Günü’nü kutlamak için 18 etkinlik düzenlenecek.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz tarafından geçtiğimiz ay imzalanan Kraliyet emri ile 22 Şubat tarihinin her yıl ülkenin ‘Kuruluş Günü’ olarak anılması ve aynı günün resmi tatil olmasına karar verilmişti.

Söz konusu kararnamede alınan karara ilişkin şu ifadelere yer verilmişti:

İlk Suudi Devleti 1727’de kurulmuş ve 1818’e kadar devam etmiştir, başkenti Diriye’dir ve yüzyıllarca süren istikrarsızlık ve bölünmüşlükten sonra Arap yarımadasında güvenlik ve birliği tesis etmiştir. Turki bin Abdullah bin Muhammed bin Suud ise 1824’ten 1891’e kadar hüküm süren ikinci Suudi Devleti’ni kurmayı başarmıştır. Bundan 10 yıl sonra Kral Abdulaziz bin Abdurrahman Faysal Al Suud 1902’de, Suudi Arabistan Krallığı adıyla üçüncü Suudi Devleti’ni kurmuştur. İlk Suudi Devleti’nin kuruluşu Şubat 1727 yılına denk geldiği için 22 Şubat’ın ‘Kuruluş Günü’ olarak kabul edilerek resmi tatil ilan edilmesine karar verilmiştir.

Bu karara göre, İmam Muhammed bin Suud tarafından 1727’de ülkenin kuruluşunu anmak için verilen kararın ardından ülkede 22 Şubat’ta ilk kez ‘Kuruluş Günü’ kutlanacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Etkinlik biletleri tükendi

22 ila 24 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek ve ‘Kuruluş Opereti’ ve başlangıç alayı olmak üzere çeşitli etkinliklerin yer alacağı ‘Kuruluş Günü’ kapsamındaki etkinliklerin biletleri satışa çıktıktan kısa bir süre sonra tükendi.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad, önümüzdeki Çarşamba günü Riyad Şehir Bulvarı’ndaki Muhammed Abdu Tiyatrosu’nda gerçekleşecek olan bir dizi etkinliğe tanık olacak. 

Kuruluş Günü Opereti adı altında gerçekleşen etkinlikte, Muhammed Abdu, Abdulmecid Abdullah, Raşid Fares, Macid el Mühendis, Dalia tarafından düzenlenecek müzikal, Suudi Arabistan’ın kuruluşundan bu yana üç yüzyılı geçmiş tarihi şeyleri konu alıyor. 

Besteci Sahem ve Nasır el Salih ve Navaf Abdullah tarafından bestelenen müzikal şarkının sözleri ise Prens Bedr bin Abdulmuhsin, Muhamed el-Aanzi, Nayef Sagir, Necla el Muhaya ve Ahmed Alavi tarafından yazıldı.

Vadi Namar, Suudi  Arabistan’ın üç asırlık tarihini anlatan 10 etkinlikle ‘The Beginning’s March’ isimli gösteriye ev sahipliği yapacak. Safkan Arap atlarının sanatsal gösteriler ile Suudi devletinin günümüze kadar ki kuruluşunu anlatan etkinliklere 3 bin 500 kişi katılacak.

22-24 Şubat tarihleri arasında Riyad'daki Doğu Çevre Yolu üzerindeki Gösteri Meydanı, Suudi devletinin kuruluşundan bu yana insan mücadelesini simüle eden ve üç yüzyılı aşkın bir süredir devam eden en büyük popüler kültür gösterisi olan 'Necnac' etkinliğine ev sahipliği yapacak.

Etkinlik sanat sergisi ile tarihi ve kültürel seminerlerin yanı sıra Suudi Arabistan kahvesi, geleneksel Suudi Arabistan kostümleri, her yaş grubundan vatandaşların zevkine uygun programlar ve havai fişek gösterilerini kapsıyor.

Cidde, Dammam, Medine, Taif, Hail, Arar, Sekaka, Abha, el Baha, Necran, Cizan, Tebük, Bureyde’de  eş zamanlı ‘Necnac’ etkinlikleri düzenlenecek. Bu etkinlik, orta, doğu, kuzey, batı ve güney olarak beş bölgeye bölündü. Her bölge, Suudi Arabistan’ın tarihini anlatan antik mirası ve eski fotoğraflardan oluşan mini bir sanat galerisini içeren kapıya sahip. Her bölgede Suudi devletinin bugüne kadar ki tarihi, kültürü ve sosyal mirasını vurgulayan farklı oyunların yanı sıra kuruluş döneminde yaşanan gerçek hikayeleri anlatacak oyuncular ve hikaye anlatıcıları olacak. Önümüzdeki Perşembe akşamı, Riyad’ın gökyüzü hava fişek, insansız hava araçları ile ışık gösterisinin uyumuyla aydınlanacak.

İlk gösterisi saat 17:00’de başlayacak olan etkinlik Kral Selman bin Abdulaziz Yolu ile Prens Türki bin Abdulaziz yolunun kesiştiği yerdeki halka açık alanda izlenebilecek. İkinci gösteri ise 22:00’de başlayacak ve on dakika boyunca havai fişekler ateşlenecek.

Riyad’daki Ulusal Müze ise 22 ila 24 Şubat tarihleri arasında ‘el Meclis’ etkinliğe ev sahipliği yapacak. Etkinlikte, etkileşimli atölyelerin yanı sıra Suudi Arabistan’ın kuruluş aşamalarını gösteren belgeler, diyalog ve tartışmalar yer alacak.

İlk Suudi devletinin kültürel ve tarihi yönlerine ışık tutacak etkinlikte, ilk Suudi devletinin tarihine ve onun değişiklikler ve zorluklar karşısındaki kararlılığına dair kısa bakışlar yer alacak. Ayrıca, el yazmaları, kütüphaneler, hat ve süslemelerin yanı sıra gelenekler, miras, moda, mimari ve yerel ağızdan dönemin sosyal ve kültürel yaşamının gerçekliğini ele alan etkinliklere yer verilecek

Kuruluş Günü: Suudi Arabistan tarihinin ayrıntılarını ifade eden semboller

Suudi Arabistan bayrağı, palmiye ağacı, şahin, Arap atı ve pazar, çağrışımları ve tarihsel önemi nedeniyle ‘Kuruluş Günü’ sembollerini yansıtan beş temel unsur arasında yerini alıyor.  Bunlar aynı zamanda Suudi devletinin kuruluşunun ilk aşamalarında o dönemi yansıtan öğelerden en önemli olanları.

Bu ögelerin her biri yalnızca sembol değil aynı zamanda içerisinde daha derin ayrıntıları da barındırıyor. Palmiye ağacı, şövalyelerin savaştığı atlar, şahinde yatan özgünlük, pazarlardaki aktif ekonomi ve bayrak gibi sütunların tamamlanması Arap Yarımadası'nın birleşmesinin nedenlerindendi. Tüm bu sütunlar tamamlanınca 1727 yılında ilk Suudi devleti kuruldu.

Palmiye

Palmiye, Suudi devletinin topraklarında geçmişten bu güne kadar uzanan doğal kaynaklardan biri oldu. Kimlik, kültür ve mirasın vazgeçilmez bir parçası olmanın yanı sıra farklı türlerdeki hurma üretimiyle de gelir kaynağı olmayı başardığı için önemli bir konuma sahip.

Palmiye ağacı, insanların sadece hurma ile geçimini sağlamakla kalmamış aynı zamanda yaprakları ve gövdeleriyle de en önemli ihtiyaçların karşılanmasını yardımcı olmuştur. Palmiye ağacı, o dönem hayatı yönetme ve kaynakların kullanılmasına yardımcı olmak amacıyla hasır, mahfe, sedir, soğutucu, sepetler, kapılar, kilitler ve daha pek çok eşyanın üretilmesinde kullanıldı.

Hurma aynı zamanda günümüze kadar en önemli besin kaynaklarından biri olma özelliğine sahip. Suudi devletinin kurulduğu zamandan bugüne, yemeklerin vazgeçilmez bir parçası haline gelen hurmanın bulunmadığı ev yok. Suudi devletinin ilk başkenti olan Diriye dahil, birçok yer hurmasıyla ünlü.

At

At, Arap Yarımadası’nda ilk kullanıldığı yer olması sebebiyle eski çağlardan bu yana Araplar arasında önemli bir yere sahipti. Arkeolojik keşiflere göre, atlar savaşlarda ve yolculuklarda bir araç olarak kullanılması için ilk kez 9 bin yıl önce evcilleştirildi.

Atlar ve binicilik, Arap Yarımadası'nın tarihi ile ilişkilendirilmiş olup,  tarihçiler ve şairler tarafından isimleri, hanedanları, şövalyeleri, tasvirleri ve eylemleri ölümsüzleştirildi. Ayrıca, ilk Suudi devletinin kuruluşundan günümüze değin atların isimleri anılıyor. İmamlar da en iyi atları edinme ve onlara bakma konusunda hevesliydiler. Bu durum atlara eskisinden daha fazla maddi ve manevi değer kazandırdı. İbn Beşir, Necid Tarihinde İzzet Unvanı kitabında, İmam Suud bin Abdulaziz'in (birinci Suudi devletinin üçüncü hükümdarı) ahırlarında bin 400 at olduğunu ve onlara gösterilen ilginin ve satın almanın boyutunu ele aldı.

İlk Suudi devletinde imamların ahırlara ve safkan Arap atlarına olan ilgileri ve bakımları, atların kurtarılması ve bölgede üremelerine katkı sağladı. Arap Yarımadası'ndaki safkan Arap atı ırklarının geliştirilmesine ve korunmasına katkıda bulunmak için ahır sistemi, Suudi kabileleri ve büyük aileler arasında hızla yayıldı.

Şahin

Şahin avcılığı, Arap Yarımadası’nda popüler bir spor ve kültürel simgelerden biri.  İnsanlar iki nedenden ötürü avlanmaya yöneldi. Birincisi geçim, ikincisi ise eğlence amaçlı. Avcılık, eski zamanlardan beri Araplarla ilişkilendirildi. Şahin avcılığı, kralların, liderlerin ve ileri gelenlerin sporu olarak görüldü.

İlk Suudi devleti döneminde şahinler, kabile büyükleri arasında aralarındaki anlaşmazlıkların çözümünde uzlaşma sembolü olarak verilen değerli hediyeler arasındaydı.

Bazı kabileler de şahin avlanmalarıyla da ünlüydü. Kaynaklar onların bu spora olan ilgilerinden ve toy avına olan büyük tutkularından bahsediyor. Orta Asya’dan Basra Körfezi’ne kadar Arap Yarımadası'na gelen göçmen kuşlardan biri olan şahin, yoğun olarak Arap Yarımadası’nın kuzeydoğu ve doğu kesimlerinde bulunuyor.

Pazar

İlk Suudi devletinde pazar, malların sergilendiği, dükkânlar veya eşyaların yerlere dizildiği masalardan oluşuyordu. Başkent Diriye, sakinlerine birçok gelir kapısı sunan zengin ticari noktalardan biriydi.

İlk Suudi devletinin vatandaşları, tarım ve çiftçiliğin yanı sıra kasaba halkı için önemli bir kaynak olan ticaretle ilgileniyordu. İlk Suudi devletinin pazarlarının tarzı, sarayın ve caminin yanındaki geniş sokaklarda sıralanan dükkanlar şeklindeydi. Burada alışveriş yapılır, pazara gelen mallar ve hayvanlar sergilenirdi.

Bu pazarlara yerel bir lehçe olan ve alış ve satış yeri anlamına gelen ‘mevsim’ denirdi. Mevsim, geçici satış sezonları değil, alışveriş yapanlar ve yoldan geçenlerin yanı sıra mallarla dolu dükkanlar anlamı da taşıyordu. İlk Suudi devleti Necid, Hicaz ve Tihame hareketli pazarlarıyla ünlüydü.

Bayrak

Mevcut Suudi Arabistan bayrağı, ilk Suudi devletinin bayrağının bir uzantısı. Mevcut formuna ulaşana kadar birkaç aşamadan geçti. Bu aşamalardan ilki, kurucu İmam Muhammed bin Suud döneminde gerçekleşti. Dikenli armut ve kiraz çiçeklerinden yapılmış yeşil bayrağın bir kısmında beyaz renk mevcuttu. Ortada kelime-i tevhidin yazılı olduğu bayrakta yeşil renk büyümeyi ve refahı simgeliyordu.

Bu bayrak ikinci Suudi devletine kadar kullanıldı. Kral Abdulaziz döneminde ise kelime-i tevhit yazısının altına kılıç motifinin eklenmesiyle renginin tamamen yeşil olması sağlandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU