Biden'ın Putin'le "dişe diş mücadele" tweeti yeniden gündemde

ABD Başkanı, ayrılıkçı Ukrayna bölgelerine ekonomik yaptırımlar yöneltiyor

(Reuters)

Joe Biden aday olduğu dönemde, Şubat 2020'de Demokratların başkan adaylığı için yarışırken rakipleri arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le "dişe diş mücadele etmiş" tek adayın kendisi olduğunu söylemişti.

Biden, 21 Şubat 2020'de Twitter hesabından "Vladimir Putin benim başkan olmamı istemiyor. Adayımızın ben olmasını istemiyor" demişti.

Nedenini merak ediyorsanız, çünkü bu alanda Putin'le dişe diş mücadele etmiş tek kişi benim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin 46. Başkanı tam iki yıl sonra Putin'in bağımsızlığını tanıdığı, Ukrayna'nın iki ayrılıkçı bölgesine ekonomik yaptırımlar yöneltti. Putin, komşu ülkeyi "Rusya'nın kurduğunu" öne süren duygusal bir konuşma yapmış, ardından Rusya Savunma Bakanlığı söz konusu topraklara "barış gücü" birlikleri konuşlandırmıştı.

Başkan Biden'ın bahse konu başkanlık kararnamesi, Rus mevkidaşının doğu Ukrayna'daki Donetsk ve Luhansk'ı bağımsız oluşumlar olarak tanıyan kararı imzalamasıyla aynı zamanda yayımlandı. Putin'in kararı, ayrılıkçı liderlerin Rusya'dan askeri destek talep etmesine imkan tanıyabilir ve olası Rus müdahalesini hızlandırabilir.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, Biden yönetiminin "Rusya'dan böyle bir adım beklediğini ve derhal yanıt vermeye hazır olduğunu" söyledi.
 


Kararname "Kapsam Dahilindeki Bölgelerden ABD'ye doğrudan veya dolaylı yollardan herhangi bir mal, hizmet veya teknoloji ithalinin" yanı sıra bu bölgelere "ABD'den veya nerede olursa olsun ABD'li bir kişinin doğrudan veya dolaylı yollardan herhangi bir mal, hizmet veya teknoloji ihracını, yeniden ihracını, satışını veya tedarikini" de yasaklıyor.

Psaki, yaptığı basın açıklamasında "Açık olmak gerekirse bu önlemler, Rusya'nın Ukrayna'yı daha fazla işgal etmesi halinde Müttefikler ve ortaklarla koordineli biçimde hazırlandığımız hızlı ve şiddetli ekonomik önlemlerden ayrı ve bunlara ilavede niteliktedir" dedi.

Sonrasında atılacak adımlar ve Rusya'nın Ukrayna sınırında tırmandırdığı gerginlik hakkında Müttefikler ve Ukrayna dahil ortaklarla yakın istişarelere devam ediyoruz.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, Rusya'nın "kendi uluslararası taahhütlerinin yanı sıra Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü" baltalamaya yönelik son hamlesi sonrası yetkililerin "daha fazla önlem" alabileceği sinyalini verdi.

Putin, pazartesi yaptığı konuşmada Ukrayna'yı, NATO müttefiki "yabancı güçlerce" baltalanan "tarihi Rus topraklarının" parçası olarak nitelendirdi ve "Kan banyosunun devam etme ihtimalinin sorumluluğu Kiev'de iktidarda olan rejimin vicdanına kalacak" dedi.

Putin'in konuşması, Rusya'nın askeri manevraları artırıp 100 binin üzerinde asker ve teçhizat konuşlandırdığı Ukrayna sınırı boyunca yükselen gerilim nedeniyle diplomatik müzakerelerin birkaç haftadır duraksaması sonrası gerçekleşti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU