Çin adına yarışmak için ABD vatandaşlığından vazgeçen sporcu yerden yere vuruldu

Zhu kötü performansının ardından, "Üzgünüm ve biraz utandım" dedi

Zhu Yi'nin pazar günkü performansının ardından Çin üçüncülükten beşinciliğe gerilemişti (AFP)

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde doğan ve Çin adına olimpiyatlarda yarışmak için Amerikan vatandaşlığından feragat eden 19 yaşındaki buz patencisi Zhu Yi eleştirilerin hedefinde. 

2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nda pazar ve pazartesi katıldığı iki ayrı müsabakada buz pistinde düşen Zhu kötü performansı nedeniyle sert biçimde eleştirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Genç sporcu pazar düzenlenen kadınlar kısa programında iki ayrı atlayışta başarısız oldu ve bir noktada pistin kenarındaki korkuluğa çarptı. Zhu bu yarışı sonuncu olarak tamamladı. 

Pazartesi gerçekleştirilen kadınlar serbest paten müsabakasındaysa Zhu iki kez düştü. Sporcu düşüşünün ardından gözyaşlarına hakim olamadı ve yarışmadaki en düşük puanı aldı. 

Twitter'ın Çin muadili olarak bilinen sosyal medya platformu Weibo'da "Zhu Yi düştü" etiketi birkaç saat içinde 200 milyon kez görüntülendi. Birçok kişi Zhu'nun yerine neden Çin'de doğan başka bir sporcunun tercih edilmediğini sorguladı. 

11 bin beğeni alan bir yorumda, "Bu büyük bir rezalet" ifadeleri yer aldı. Bir başka Weibo kullanıcısı, "ABD tarafından aldatıldık mı? O bir gizli casus mu?" dedi. 

Müsabakanın ardından Zhu, "Üzgünüm ve biraz utandım" dedi. Genç sporcu, kötü performansına dair şunları dile getirdi:

Sanırım çok fazla baskı hissettim çünkü Çin'de herkesin seçilmeme şaşırdığını biliyorum ve onlara gerçekten neler yapabileceğimi göstermek istedim. Ama ne yazık ki yapamadım.

Genç sporcu 2018'de Çin adına yarışmak için Amerikan vatandaşlığından vazgeçmiş ve Beverly Zhu olan adını Zhu Yi şeklinde değiştirmişti. Zhu'nun babası Zhu Songchun yapay zeka alanında çalışmalar yürüten ünlü bir bilim insanı ve 2020'de Kaliforniya Üniversitesi'nden Pekin Üniversitesi'ne geçiş yapmıştı. 

19 yaşındaki Zhu akıcı bir şekilde Çince konuşamadığı içinde de eleştirilere maruz kalmıştı.

Öte yandan serbest stil kayakta Çin'i temsil eden Kaliforniya doğumlu bir başka sporcu Eileen Gu, Çin kamuoyunun beğenisini topladı. Yaz tatillerini Çin'de geçiren 18 yaşındaki sporcu Çinceyi akıcı biçimde konuşması ve Çin kültürüne yakın olması sebebiyle takdir kazandı. 

 

Independent Türkçe, Insider, CNN

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU