Uzmanlar uyardı: Çin'deki olimpiyatlarda kullanılacak yapay kar, su kıtlığını artırabilir

"Olimpiyatları Ay'da veya Mars'ta yapalım daha iyi"

Makineler, belirli bir yapay kar kalitesinin sağlanabilmesi için düzenli aralıklarla müsabakaların yapılacağı alanlara kar püskürtüyor (AFP)

Çin'de düzenlenecek 2022 Kış Olimpiyatları'nda yapay kar kullanılması endişelere yol açtı.

Başkent Pekin'de 4-20 Şubat'ta düzenlenmesi planlanan müsabakalarda kullanılacak yapay kar, "kar tabancası" adı verilen, su ve basınçlı havayla çalışan makinelerle üretiliyor. Bu makinelerden püskürtülen karlar, daha sonra görevlilerin kullandığı kamyona benzer araçlarla müsabakaların düzenleneceği alanlara götürülüyor.

Pekin'e bağlı Yanqing bölgesinde yer alan Ulusal Alp Disiplini Kayak Merkezi'ndeki çalışmalardan sorumlu yardımcı direktör Li Şin, "Bizim için en büyük zorluk, her yerde aynı nitelikte olacak bir kar kalitesi sağlayabilmek" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şin, yapay kar üretim sürecinde "bazı bölgelerde karın çok sert, bazı bölgelerde de çok yumuşak olabildiğini, bunun da atletler için tehlike teşkil edebileceğini" söyledi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin raporuna göre başkente bağlı Yanqing ve Zhangjiakou bölgelerinde düzenlenecek müsabakalarda "tamamen yapay kar kullanılacağı" bildirildi.

Öte yandan bu bölgelerdeki yeraltı suyu oranlarında ciddi bir düşüş yaşanıyor.

2020'de Nature adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmada, ülkenin kuzeyindeki yeraltı su kaynaklarının tarımsal sulama, hızlı şehirleşme ve kurak iklim nedeniyle "kritik ölçüde azaldığına" dikkat çekilmişti.

Araştırmacılar, Pekin'deki milyonlarca kişinin su sıkıntısı yaşayabileceğini ve gelecekte durumun daha da kötüleşebileceği uyarısında bulunmuştu.
 

çin-kar makinesi-afp.jpg
Yapay kar üretim çalışmalarında yaklaşık 300 kar makinesi kullanılıyor (AFP)


Uzmanlar, olimpiyatlarda yapay kar kullanılmasının dağ ve yeraltı su ekosistemini olumsuz etkileyeceğini, Çin'in vaat ettiği gibi çevreci bir süreç yürütmediğini savunuyor.

Fransa'daki Strazburg Üniversitesi'nin coğrafya bölümünden Carmen de Jong, su kıtlığı yaşanan bir bölgede büyük ölçüde doğal kaynak tüketecek yöntemler kullanmanın "sorumsuzca" olduğunu söyledi.

Jong, "Olimpiyatları Ay'da ya da Mars'ta yapalım daha iyi" dedi.

Öte yandan kar makinelerini sağlayan İtalyan şirket TechnoAlpin'in Çin bölge müdürü Florian Hajzeri, aletlerde israfa yol açabilecek insan hatalarını engelleyen otomatik sistemler bulunduğunu belirtti.

Çin'deki Olimpiyat organizatörleri de kar makinelerinin yenilenebilir enerjiyle çalıştığını,  bölgenin ekosistemine zarar verilmeyeceğini ve kullanılacak suyun bahar mevsiminde karlar erirken yerel rezervlere geri dönmesinin sağlanacağını ifade etti.



Independent Türkçe, France 24, Fox Sports

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU