Pekin Kış Olimpiyatları'na gidecek sporculara casusluk uyarısı

Britanya Olimpiyat Birliği, Pekin'in sporcuların cihazlarını bilgi çalmak ve takip etmek amaçlarıyla hackleyebileceğinden korkuyor

Olimpiyat Halkaları 13 Ocak 2022'de Çin'in Pekin kenti dışındaki bir kayak merkezinin yakınına dikildi (AP)

Pekin Kış Olimpiyatları'na giden Büyük Britanya Takımı sporcularına Çin hükümeti tarafından gözetlenme riski nedeniyle geçici cep telefonları teklif edildi ve kendi cihazlarını evlerinde bırakmaları tavsiye edildi.

Birleşik Krallık (BK) temsilcileri teklifi kabul etmek zorunda olmasa da Britanya Olimpiyat Birliği (BOA), Pekin'in özel bilgiler elde etmek veya gelecekteki faaliyetlerini takip etmek için sporcuların kişisel cihazlarına casus yazılım yükleyebileceğinden korkuyor.

Bir BOA sözcüsü şöyle konuştu:

Olimpiyat Oyunları'na kişisel cihazlarını götürüp götürmemeyi kendileri seçebilsin diye sporculara ve personele pratik tavsiyelerde bulunduk.

Kendi ekipmanlarını götürmek istemedikleri durumlarda kullanmaları için geçici cihazlar sağlıyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin gözetiminin oluşturduğu tehlikeye vurgu yapan sadece BOA değil: Hollanda'nın olimpiyat birliği de sporcularına Çin'de kaldıkları süre için telefon ve dizüstü bilgisayar verme kararı aldı. Hollanda gazetesi De Volkskrant'a göre bu cihazlar daha sonra imha edilecek.

Bu tarz önleyici tedbirler Çin'le BK gibi Batı ülkeleri arasındaki kutuplaşmanın arttığı bir zamana rastlıyor. Kısa süre önce MI6 Başkanı Richard Moore, gizli servisin "en büyük önceliğinin" Çin Komünist Partisi olduğunu söylemişti.

Britanya'nın Çin'le ilişkisi son birkaç yılda Hong Kong'daki ve yüz binlerce Uygur'la birlikte başka etnik azınlıkların yetkililer tarafından gözaltına alındığı Sincan eyaletindeki insan hakları ihlalleri nedeniyle bozuldu.

Özgürlüklerdeki bu kayba cevaben geçen ay Avustralya, Kanada, BK ve ABD yaklaşan oyunları diplomatik olarak boykot edeceğini, yani sporcular yarışacak olsa da yetkililerin etkinliğe katılmayacağını söyledi.

Pekin buna tepki göstererek söz konusu hamleyi "siyaset tiyatrosu ve manipülasyon" diye niteledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/china

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU