AB'den Rusya'ya "Ukrayna" ayarı: 400 dolarlık Rus gazı yerine 1000 dolara spot gazı tercih ettiler

AB ülkelerinin, Rusya dışı tedarikçilerden 1000 metreküp doğalgaz için 1000 doların üzerinde ödemeyi göze alarak Rus doğalgazını 400 dolardan dahi almayı tercih etmedikleri ortaya çıktı

Fotoğraf: AFP

Batı ile Rusya arasındaki Ukrayna geriliminin bir cephesi de enerji. AB, Rusya'ya alternatif doğalgaz tedariki arayışını hızlandırarak, daha yüksek fiyatlardan spot piyasaya yöneldi.

Rusya ile Batı arasında Ukrayna kaynaklı kavga tırmanmaya devam ederken, Rusya'nın Avrupa enerji piyasasında ciddi kan kaybı yaşamaya başladığı ortaya çıktı.

Hürriyet'yen Nerdun Hacıoğlu'nun haberine göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Rusya dışı tedarikçilerden bin metreküp doğalgaz için bin doların üzerinde ödemeyi göze alarak Rusya'nın “enerji silahı” olarak adlandırılan doğalgazını 400 dolardan dahi almayı tercih etmedikleri ortaya çıktı.

AB rota değiştirdi

Kremlin ile Avrupa Birliği arasında oynanan enerji satrancı, son bir ayda belirgin hal aldı. Rusya'da iş çevrelerine hitap eden Kommersant gazetesinin araştırmasına göre AB ülkeleri, doğalgazı ocak ayında Rus Gazprom şirketinin boru hattı yerine dünyadaki spot enerji piyasasından temin etmeye yöneldi. Yayınlanan istatistiğe göre AB ülkeleri ocak ayı boyunca günlük tüketiminin 334 milyon metreküpünü sıvılaştırılmış doğalgazdan (LNG) karşıladı. Rusya'dan satın alınan doğalgaz ise yine günlük hesaba göre 233 milyon metreküp seviyelerinde kaldı.

Daha bir yıl önce özellikle Almanya doğalgaz ihtiyacının aslan payını Rusya'dan temin ediyordu.

Çin seçeneği yeterli mi?

Avrupa ve Rusya'daki enerji uzmanlarının tahminine göre AB ülkelerinin bu kışı atlatmaları durumunda, önümüzdeki nisan ayından itibaren Rusya'nın Avrupa enerji piyasasındaki lider statüsü tamamen ortadan kaldırılmış olacak. Bu durumda Rusya'nın enerji kaynaklarına alternatif pazar gördüğü Çin rotası da kazanç sağlamayacak. Doğalgazda iyi pazarlık yapmasını bilen Çin, son 5 yıldır "Sibirya Gücü" boru hattı üzerinden Rus doğalgazını neredeyse yok pahasına alıyor.  

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU