Rauf Denktaş, vefatının 10. yılında anıldı

Serdar Denktaş, babasını andığı mesajda "Kurduğun devletin yöneticileri adına ise senden özür dilerim" dedi

Fotoğraf: BRTK

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, vefatının 10. yılında başkent Lefkoşa'daki anıt mezarı başında anıldı. Anma törenine, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bakanlar, milletvekilleri, ülkenin ikinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, askeri erkan, Rauf Denktaş'ın oğlu Serdar Denktaş ve ailesi, vatandaşlar ile kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Rauf Raif Denktaş denildiğinde akla ilk gelenin bağımsızlık, egemenlik ve devlet olduğunu kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Denktaş'ın ölüm döşeğinde son sözlerinde "bağımsızlık, özgürlük, hürriyet ve egemenlikten asla vazgeçmeyiniz, Türkiye ve ana vatanımıza sıkı sıkıya sarılmayı ihmal etmeyiniz" yönünde vasiyette bulunduğunu belirten Tatar, "Biz onun vasiyetini yerine getiriyoruz…" dedi.

KKTC'nin 1983'te kurulmasıyla Kıbrıs'ta iki ayrı halkın olduğunu, bu iki ayrı halkın egemen olduğunu ve Denktaş'ın egemenlik temelinde federasyon modelinde bir anlaşmanın olamayacağını o dönemlerde öngördüğünü kaydeden Tatar, Denktaş'ın tüm müzakerelerde Kıbrıs Türk halkının egemenliği için haykırdığını vurguladı.

Oğlundan sitem

Rauf Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş, sosyal medyada yayımladığı mesajında "Kurduğun devletin yöneticileri adına ise senden özür dilerim" sözleriyle sitemde bulundu.

Serdar Denktaş, "10 yıl önce bugün aramızdan ayrıldın. Bir evlat olarak sana doyamadan veda ettin bize. Bağımsızlık, özgürlük, egemenlik, vatan, Türkiye derken içinden hissederek, anlamını gerçekten bilerek ve uygulayarak son nefesini verdin. Bir vatandaşın olarak hiç doyamadım sana" ifadelerini kullandı.

Denktaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Bugün seni 10. kez andık. Anıta katkı koyanlara teşekkür ettim ama atladıklarım oldu. Gönyeli, Mağusa, Tatlısu ve Lefkoşa Belediyelerine ve son iki gün orayı tertipleyip temizleyen 'Bizim Alay'ın komutan er ve erbaşlarına da teşekkür ederim. Kurduğun devletin yöneticileri adına ise senden özür dilerim.


Dışişleri: Dirayetli liderliği hafızalardaki yerini koruyacaktır

Türk Dışişleri Bakanlığı, Denktaş'ın vefatının 10. yılı dolayısıyla anma mesajı yayımladı. Dışişleri Bakanlığı, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın Kıbrıs Türkü'nün hürriyeti bekası ve güvenliği için Türkiye ile gönül ve fikir birliği içinde verdiği mücadeleye katkıları ve dirayetli liderliğinin hafızalardaki yerini koruyacağını bildirdi.

Mesajda, "Merhum Rauf Denktaş'ın Kıbrıs Türkü'nün hürriyeti, bekası ve güvenliği için Anavatan Türkiye ile gönül ve fikir birliği içinde verdiği mücadeleye eşsiz katkıları ve dirayetli liderliği hafızalardaki yerini daima koruyacaktır" ifadesine yer verildi.

 

Independent Türkçe, AA, BRTK

DAHA FAZLA HABER OKU