Koyunların Faroe Adaları'na Vikinglerden önce geldiği ortaya çıktı

Bulgulara göre Vikinglerden en az 300 yıl önce takımadada hayvancılık yapıldı

Faroe koyunları, yüzyıllardır ada kültürünün temelini oluşturuyor. Yeni araştırmada adadaki daha eski bir koyun popülasyonunun gizemli kökenine ışık tutuluyor (William D’Andrea)

Kuzey Atlantik'teki Faroe Adaları'nda bir gölün dibinden çıkarılan asırlık DNA örneği, kim olduğu bilinmeyen bir grup insanın, bölgeye koyunlarıyla birlikte Vikinglerden önce ulaştığını ortaya çıkardı.

Vikingler, Danimarka Krallığı'na bağlı özerk ülke konumundaki takımadaya MS 850'de gelmişti.

Hakemli bilimsel dergi Communications Earth & Environment'ta yayımlanan yeni araştırma ise bundan birkaç yüzyıl önce, yani MS 500 civarında bölgeye bir grubun daha geldiğini ortaya koydu.

ABD'deki Columbia Üniversitesi'nden ve araştırmanın yazarlarından William D'Andrea, "Bulgularımız, başka insanların Faroe Adaları'nda İskandinavlardan en az 300 yıl önce hayvancılık yaptığına dair kanıt sağlıyor" diye konuştu.

Kısmen arkeolojik alanların parçalı doğası nedeniyle Kuzey Atlantik'teki keşif tarihinde hala biraz belirsizlik var.

Faroe Adaları'nın kayalık yapısı ve rüzgarlı iklimi nedeniyle arkeolojik buluntuların çok azı bozulmadan bugüne ulaşabildi. Bu nedenle araştırmacılar, adaların daha az değişken bir bölgesine yöneldi: Büyük Eysturoy adasındaki bir gölün dibinde bulunan tortular.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu tortulardaki DNA kalıntılarının analizleri, başka bir grup insanın Vikinglerden önce oraya çok sayıda koyunla birlikte geldiğini gösterdi. Zira tortularda bol miktarda koyun DNA'sı ve dışkı izleri tespit edilmişti.

Bu koyunlardan önce takımadada memelilerin olduğuna dair bir kanıt yok. O nedenle koyunların insanlar tarafından getirildiği düşünülüyor.

Öte yandan araştırmacılar, 6. yüzyıldaki teknolojiyle takımadalara ulaşmayı başaran insan topluluğunun kimliğini henüz belirleyemedi.

Ancak diğer ipuçları da dahil edildiğinde bu gizemli grubun İskoçya veya İrlanda'dan çıkıp denizi geçen Keltler olabileceği gündeme geliyor.

Zira Faroe Adaları'nda birçok Keltçe isim ve tarihi belirlenemeyen Kelt mezarları var. Faroe halkından alınan DNA örnekleri de Kelt soyuna işaret ediyor.

Araştırmanın ortak yazarı Lorelei Curtin, "Verilerimiz, Vikinglerden önce hayvanlarıyla gelen insanların kim olduğuna dair bir şey anlatmıyor" dedi ve ekledi:

Ancak Vikinglerin o zamanlar yelken teknolojisini kullanmadığını gösteren bazı kanıtlar var. Bence bu, Faroe Adaları'nda daha fazla arkeolojik keşif yapmak için motivasyon kaynağı.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, CNN International

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU