ABD, Ukrayna sınırına asker yığan Rusya'yı uyardı: Kiev'e desteğimiz tam

ABD, Ukrayna'ya karşı "herhangi bir Rus saldırısını kınayacağını" bildirirken, askeri destek garantisi vermedi

(AP)

Üst düzey ABD'li bir yetkiliye göre ABD, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri güç yapılanmasını yakından takip ediyor ve Moskova'nın Ukrayna topraklarına yönelik herhangi bir saldırısını da şiddetle kınayacak.

Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried, söz konusu yorumu çarşamba günü Associated Press'e yaptı. Yetkili, ABD'nin endişelerini en üst düzeydeki Rus diplomatlara özellikle ilettiğini de belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Donfried, AP'ye verdiği demeçte, "Ukrayna yakınlarında olağandışı bir Rus askeri faaliyeti gördüğümüzde, herhangi bir gerginliği tırmandırıcı veya saldırgan eylemin ABD için büyük endişe kaynağı olduğunu açıkça belirtiyoruz" dedi.

Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediğimiz, bu yöndeki taahhüdümüzün değişmediği ve sarsılmaz olduğu, Ukrayna'nın yanında olmaya devam edeceğimiz ve Ukrayna'ya karşı her türlü Rus saldırısını kınayacağımız konusunda çok netiz.

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna hükümetiyle stratejik ortaklık için yıllar önce yapılmış bir anlaşmanın son versiyonunu da çarşamba günü imzaladı. Anlaşmaya ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba imza attı.

Ukrayna, NATO bünyesinde olmadığı için ABD ve Ukrayna arasında resmi bir savunma anlaşması bulunmazken, çarşamba günü imzalanan belge, ABD'nin "Rusya'nın süregelen saldırganlığına karşı, Kırım ve karasuları da dahil uluslararası olarak tanınan sınırları içinde Ukrayna'nın egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz bağlılığını" yeniden teyit etti.

Anlaşmada ayrıca, Rusya'nın bölgedeki eylemlerinin "bölgesel barış ve istikrarı tehdit ettiği ve küresel kurallara dayalı düzeni baltaladığı" da belirtildi.

Vladimir Zelenski yönetimindeki Ukrayna hükümeti, NATO'ya katılmaya ve savunma paktının resmi korumasını elde etmeye çalışıyor. Önceki aylarda NATO Genel Sekreteri, Ukrayna'nın ittifaka katılmadan evvel ülke içindeki yolsuzlukla mücadelede daha fazla çaba göstermesi gerektiğini vurgulamıştı.

Jens Stoltenberg, haziranda Savunma Yazarları Grubu'na (ABD'deki Washington Üniversitesi'nin düzenlediği, askeri yetkililerin ve medya çalışanlarının katıldığı bir proje -ed.n.) bir yaptığı açıklamada, "Reformlar kapsamında, yolsuzlukla nasıl mücadele edileceğiyle yakından ilgili farklı inşa-bütünlük programlarımız var... Ukrayna halihazırda bunların bazılarına başladı ama daha fazlasına ihtiyacımız var. Bunların tamamen uygulandığından emin olmamız için onlarla daha fazlasını yapmamız lazım" demişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU