Avusturya Başbakanı Kurz'dan, AB'ye "Batı Balkanları Çin, Rusya, Türkiye gibi süper güçlere bırakmayın" uyarısı

Kurz açıklamasında, Balkan ülkelerinin AB'ye üye yapılması gerektiğini belirterek, "Bölge coğrafi olarak Avrupa'ya aittir ve bir Avrupa perspektifine ihtiyaç duymaktadır" dedi

Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Slovenya'nın evsahipliğinde 6 Ekim'de Brdo kentinde düzenlenen AB-Batı Balkanlar Zirvesi'nde "birliğin genişlemesi" konusu yeniden görüşüldü.

6 Batı Balkan ülkesi Arnavutluk, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova ve Kuzey Makedonya'ya 18 yıl önce verdikleri üyelik sözünü tekrarlayan AB üyesi 27 ülkenin liderleri, ancak içerde göç konusunda ters tepme korkusuyla daha önce açıklamış oldukları 2030 hedefini askıya aldı.

Reuters'in haberine göre, 5 Ekim'de Brdo Kalesi'nde yenilen akşam yemeğinde ise AB'nin Çin, ABD, Afganistan stratejisi ele alınırken, Batı Balkanların AB üyesi yapılmaması halinde Çin ve Rusya'ya "kaptırılacağı" tartışması gündeme geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Burası bizim arka bahçemiz"

Bazı AB liderleri, dış politikanın Avrupa'dan başlaması, Balkanlar'a öncelik verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Letonya Başbakanı Krisjanis Karins'in "Burası bizim arka bahçemiz" görüşünü paylaşan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, şunları söyledi:

AB bu bölgeye gerçek bir perspektif sunmazsa, Çin, Rusya ya da Türkiye gibi diğer süper güçlerin orada daha büyük bir rol oynayacağının farkında olmalıyız. Bölge coğrafi olarak Avrupa'ya aittir ve bir Avrupa perspektifine ihtiyaç duymaktadır.

 

Independent Türkçe, Reuters, Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU