Sabah yazarı Güngör: Çiftçiye gübre darbesine soruşturma

"Türkiye'deki 7 gübre üreticisinin birlikte hareket ederek fiyatları yükselttiğinden şüpheleniliyor"

Fotoğraf: AA

Sabah gazetesi yazarlarından Dilek Güngör, gübre fiyatlarındaki zamlar hakkında soruşturma açıldığını yazdı.

Güngör, bugünkü köşe yazısında “sokakta herkesin gündeminin mutfak maliyetleri” olduğunu söyledi. Fiyatların artmasının birçok nedeni olduğunu belirten Güngör, şunları yazdı:

Elbette, fiyatların artmasının birçok nedeni var. Girdi maliyetlerindeki artışlar, döviz kurları, üretici ülkelerin ihracat kısıtlamaları, artan stoklama ve arz sorunları, aracılık maliyetleri, spekülatif hareketler, vergiler, üretim konusundaki plansızlıklar… Unuttuklarım da vardır. Mesela, fırsatçılar…Döviz kurundaki artışın arkasına sığınıp fiyatları taksimetre gibi neredeyse günlük artıranlar var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gübrede yıllık artışın yüzde 52.86 olduğunu ifade eden Güngör, şöyle yazdı:

Öğrendiğim kadarıyla, Rekabet Kurulu gelen şikâyetler üzerine harekete geçti. Şikâyetlerin ana konusu gübre üreticisi ve ithalatçısı firmaların elindeki mevcut ürünü zamlanmamış fiyattan mal etse de, yeni zamlı maliyetten satmış gibi bir marjla satış yapması… Kurdaki yükselişi anında fiyata ya nsıtıp, düşüş olduğunda kulağının üzerine yatması… Neyse…

Kurul ilk raporu hazırladı. Türkiye'deki 7 gübre üreticisinin (Bandırma Gübre Fabrikaları- BAGFAŞ, Ege Gübre, Eti Bakır, Gemlik Gübre, Gübre Fabrikaları, İstanbul Gübre, Toros Tarım) birlikte hareket ederek fiyatları yükselttiğinden şüpheleniliyor. Soruşturmada tarafların; fiyat, stok, kapasite ve satış bölgesi gibi tüm stratejik faktörler bakımından ortak hareket içinde bulunup bulunmadıkları derinlemesine analiz edilecek. Rapor çıktıktan sonra da eğer rekabete engel durum yaşanmışsa ceza kesilecek.

 

Sabah, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU