ABD Merkez Kuvvetler Komutanı McKenzie'den İran mesajı: İntikam tehdidine cevap vermeye hazırız

Orgeneral Kenneth  F. McKenzie, İran üzerinde uygulanan baskı politikasının Biden yönetimi tarafından değerlendirildiğini açıkladı

Fotoğraf: AA

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth  F. McKenzie, ülkesinin İran ile savaşmak istemediğini ancak gerekirse cevap vermeye hazır olduğunu belirtti. 

Lübnan'da LBC televizyonuna konuşan McKenzie, Washington'un son iki yılda Tahran üzerinde maksimum baskı politikası izlediğini ancak Joe Biden yönetiminin bu yöntemi değerlendirme içinde olduğunu ifade etti. 

McKenzie, Yemen'deki İran destekli Husilerin Suudi Arabistan'a karşı operasyonlarını  "saldırgan bir eylem" olarak nitelendirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İran'ın vekalet savaşlarını yürütenler tarafından Irak'taki güçlerimize yapılan operasyonlar, büyük ihtimalle saldırgan bir eylem" diyen McKenzie, Kasım Süleymani suikastıyla ilgili intikam tehdidine karşı Amerikan kuvvetlerinin cevap vermeye hazır olduğunu dile getirdi. 

McKenzie, bölge sularında yapılan ticaretin selametini sağlamak üzere sürekli icraat içinde olduklarını kaydetti. 

Lübnan ordusundan yapılan açıklamada da McKenzie'nin ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea eşliğinde Lübnan Genelkurmay Başkanı Joseph Avn ile bir araya geldiği belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Süleymani için intikam

Süleymani'nin ölüm yıl dönümünde İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı ve Kasım Süleymani'nin yerine atanan General İsmail Kaani, Tahran Üniversitesi’nde düzenlenen anma töreninde Süleymani'nin intikamını alacaklarını belirterek, "Evinizin içerisinde (ABD'de) dahi bu intikamı alacak kişiler bulunabilir" ifadelerini kullanmıştı.

Kasım Süleymani'nin 1. ölüm yıl dönümünde İran'ın askeri kanadından sert mesajlar gelirken, İranlı siyasiler ise ABD Başkanı Donald Trump'ı İran ile savaş konusunda uyardı. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ABD Başkanı Trump'ı uyararak, "Elimizdeki son istihbarat bilgilerine göre İsrailli provokatif ajanlar Irak'ta ABD'ye yönelik saldırı hazırlığı içerisindeler. Bu tuzağa düşme Trump. Aksi halde bunun sonuçları senin ve dostların için ağır olacaktır" ifadesini kullanmış, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Haiptazade ise, Kasım Süleymani saldırısına ilişkin hukuki işlemlerin takip edildiğini ve intikamının hukuk alanında da alınacağını kaydetmişti.

Süleymani'nin öldürülmesi

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Süleymani, 3 Ocak 2020'de Uluslararası Bağdat Havalimanı yakınında ABD saldırısında öldürülmüştü. ABD Savunma Bakanlığı, Süleymani'nin daha önce gerçekleşmiş, Bağdat'taki ABD elçiliğinin İran destekli Kataib Hizbullah militanları ve Haşdi Şabi destekçileri tarafından saldırılmasına onay veren yetkili olduğunu öne süren ve gelecekte Amerikan diplomat ve askeri personele karşı gerçekleşecek saldırıların önlenmesi için bu saldırının gerçekleştirildiğini açıklayan bir bildiri yayınlamıştı.
 

 

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU