ABD'de bebek tahvilleri tasarısı: "Her bebeğin hesabında bin dolar olacak"

Tasarı kabul edilirse bu ABD'deki her yenidoğanın 18 yaşına geldiğinde 50 bin Amerikan dolarına sahip olması anlamına gelebilir

Ayanna Pressley ve Cory Booker, bebek tahvili tasarısının ırki servet eşitsizliğini gidermeye yardımcı olacağına inanıyor (AP)

Senatör Cory Booker ve Temsilciler Meclisi Üyesi Ayanna Pressley perşembe günü, her Amerikalı çocuğa doğdukları anda bin dolar (yaklaşık 7 bin TL) bulunacak ve federal olarak finanse edilen bir tasarruf hesabı vermeyi öneren "Bebek Tahvilleri" tasarısını yeniden sundu.

Yazarları bu tasarının "ekonomik fırsatı her Amerikalı için doğuştan bir hak haline getireceğini ve ırki servet eşitsizliğinin giderilmesine yardımcı olacağını" söylüyor.

Tasarı halihazırda tamamı Demokrat olan ve aralarında Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer'in de bulunduğu 15 senatörün desteğine sahip. Tasarı, doğumda bin dolarla açılan ve her yıl hane gelirine bağlı olarak 2 bin dolara (yaklaşık 14 bin TL) kadar para yatırılan bir tasarruf hesabı oluşturup desteklemeyi hedefliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Fonlar bir ev satın almak, eğitim masraflarını ödemek veya bir iş kurmak gibi izin verilen kullanımlar için 18 yaşında hesap sahipleri tarafından erişilebilen ve faiz getiren bir hesapta kalacak.

Fonlar, Hazine Bakanlığı tarafından yönetilen federal sigortalı bir hesapta duracak ve bir çocuk 18 yaşına geldiğinde hesabında yaklaşık 50 bin dolar (yaklaşık 353 bin TL) olabilir.

Bu, Booker ve Pressley'in tasarıyı geçirmeye yönelik ilk girişimi değil. Tasarıyı 2019'da bir Kongre oturumunda da sunmuş fakat yeterli desteği alamamışlardı.

Görünüşe göre bu defa tasarı daha iyi gidiyor. Daha önce sadece bir destekçiye sahipken tasarının şu anda 15 Senatör destekçisi var ve eyalet düzeyindeki teklifler birden çok eyalette masaya yatırıldı. Temsilciler Meclisi'nde de 8 destekçisi var ve onların da hepsi Demokrat.

Booker, ekonomimizi gerçekten daha iyi hale getirmek için "çocukları hayata girdikleri anda ekonomik fırsatlardan mahrum bırakan aşırı ve kalıcı servet eşitsizliğini görmezden gelemeyeceğimizi" söyledi ve ekledi:

Giderek artan bu eşitsizliğin kısmen federal politikalardan ve varlık oluşumunu bazı Amerikalılar için sübvanse ederken bu fırsatı tüm Amerikalıların erişebileceği şekilde genişletip uzatmayı başaramayan federal vergi yasalarından kaynaklandığını biliyoruz. Bebek Tahvilleri oyun alanını eşitlemeye başlayacak. Bizimki kadar zengin bir ülkede, herkes ekonomik fırsatlara ve varlık oluşturup zenginlik yaratma şansına sahip olmalıdır.

Kongre Üyesi Pressley'se şunları kaydetti:

Bebek Tahvilleri ırki servet eşitsizliğini gidermeye ve nesiller boyu süren yoksulluk döngülerini kırmaya yardımcı olabilecek en etkili araçlardan biridir.

Tasarımız Bebek Tahvilleri'ni kurarak her çocuğa yüksek öğrenim görme, bir ev satın alma ve gelecek nesiller için zenginlik inşa etme fırsatı sağlayacak.

Tasarıya destek veren Schumer, tasarının "eşitsizliğin giderilmesine ve çocuklarımız için sağlam bir finansal geleceğin temelinin oluşturulmasına yardımcı olacağını ve çok sayıda ailenin temel erişiminin dışında olduğunu fark ettiği dönüm noktalarında peşinat olarak işe yarayacağını" belirtti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU