Kosova'da geçici cumhurbaşkanı Vjosa Osmani oldu

Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi ve Kadri Veseli'nin istifasından sonra Vjosa Osmani geçici cumhurbaşkanı seçildi

Osmani, ülke tarihindeki ikici kadın cumhurbaşkanı (DW/Bahri Cani)

Kosova'da eski meclis başkanı Yakup Krasniçi’nin evine düzenlenen baskının ardından gelen Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi ve Kadri Veseli'nin istifasından sonra Vjosa Osmani ülkenin geçici cumhurbaşkanı seçildi. 

Kosova Meclisi Başkanı ve hukukçu olan Osmani, 2011-2016'da görev yapan Atifete Jahjaga'nın ardından ülkenin ikinci kadın cumhurbaşkanı oldu. 

Priştine Üniversitesi, RIT Kosova ve Pittsburgh Üniversitesi'nde profesörlük yapan Osmani, 2019 Kosova genel seçimlerinde Kosova Demokratik Ligi (LDK) partisinin başbakan adayı olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İHH İnsani Yardım Vakfı Mütevelli üyesi Osman Atalay, Osmani'nin göreve gelişine dair haberi Twitter'dan paylaştı.

 

Krasniçi'ye baskın

Avrupa Birliği (AB) Kosova Misyonu (EULEX) ve polis işbirliğiyle çarşamba sabah 6.00 civarında Krasniçi’nin evine baskın düzenlemişti.

Kosova Özel Savcılığı'nın açıklamasında, başkent Priştine'de aralarında Krasniçi'nin evinin de bulunduğu farklı noktalara baskın yapıldığı bildirilmiş, polis medya mensuplarını olay yerinden uzaklaştırmaya çalışmıştı. 
 


Öte yandani Krasniçi'nin Drenas’taki evine de baskın düzenlendiği öğrenilmişti. 

Krasniçi’nin avukatı Valon Hasani KosovaPost'a demecinde, müvekkiline yönelik hazırlanan iddianamenin teyit edildiğini, Krasniçi'nin Lahey'e gönderileceğini söylemişti. 

Teyit edebileceğim şey bir baskın olduğu... Onaylanan iddianame ardından Krasniçi gün içerisinde Lahey'e gönderilecek

Kosova'daki savaşta Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) sözcülüğünü yapan Krasniçi, savaş sonrasındaysa Kosova Demokratik Partisi'nden (PDK) meclis başkanlığına seçimişti.

Krasniçi, Ulusal Sosyal Demokrat Girişim Konseyi'nin de başkanlığını yürütüyor.

Cumhurbaşkanı istifa etti

Osman Atalay, Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi'nin de Kosova Özel Mahkemesi'nin kendisine yönelik iddianamesinden sonra istifasını açıkladığını paylaştı. 

 

Veseli istifa etti

Atalay, yine Twitter paylaşımında PDK lideri ve UÇK kurucularından Kadri Veseli'nin de Lahey'deki yargılanması bitene kadar siyasi görevlerinden ayrıldığını söyledi.
 

 

Independent Türkçe, Albanian Daily News

DAHA FAZLA HABER OKU