Hastaneye gitme çekincesi sürse de "acil servisler", Kovid-19 öncesine yaklaştı, yaralanma vakaları arttı

Salgının ilk günlerinde insanların hastaneye gitmekten çekinmesi nedeniyle acil servislerde azalan hasta sayısı çekinceye rağmen eski seviyelerine ulaşmaya başladı. Bir ara çok azalan trafik kazaları ve kavgada yaralanma vakaları yeniden tırmanışta

Acil Servisler'e karantina günlerinde azalan gelen vaka sayısı normalleşmeyle birlikte yeniden eski seviyesine ulaştı / Fotoğraf: AA

Acil servisler, hastanelerin en yoğun birimlerinin başında geliyor.

Neredeyse her vakanın ilk uğrak yeri olan acil servisler, ilk müdahale birimi olmanın dışında bir nevi dağıtım merkezi görevini görür ve vakanın durumuna göre hastanın farklı branşlara sevkini sağlıyor.

Günün her saati yoğun olan acil servislerde koronavirüs süreciyle birlikte normal dönemlerde gelen günlük vaka sayısında ciddi azalmalar olmuştu.

İnsanların daha az sosyalleşmesiyle birlikte trafik kazası, kavgada yaralanma gibi olayların azalması dışında, insanların "Hastalık kaparım" endişesi ile hastanelere gitmekten çekinmeye başlaması da acil servislerin olağan faaliyetlerindeki iş yükünü azaltmıştı.

Ancak normalleşmeyle birlikte insanların tekrar gündelik hayatlarına geri dönmesi acil servislerin de korona öncesi yoğunluklarını yakalamasına neden olmaya başladı.

Türkiye'deki acil servis vakalarının yüzde 60'ı İstanbul’da yaşanmakta.

Independent Türkçe, son durumu en çok vakanın geldiği hastaneler arasında olan Cerrahpaşa, İstanbul Eğitim Araştırma ve Şişli Etfal Hastaneleri'nin acil servis sorumlularına sordu.

ibrahimmmm.jpg
İbrahim İkizceli / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Trafik kazası, kavga yaralanmaları yeniden arttı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. İbrahim İkizceli, salgının ilk günlerinde acil servise trafik kazası, kavga veya farklı nedenlerle yaralanmalar nedeniyle gelişlerin günde 107lara kadar düştüğünü belirterek, sözlerini şöyle devam ettirdi:

Son günlerde tekrar normal süreçlerdeki yoğunluğumuza geri döndük. Vaka sayısı salgından önceki gibi günde 100-150 civarına ulaştı. Karantina günlerinde neredeyse tek tüke inen trafik kazası ve kavga gibi nedenlerden kaynaklanan yaralanma vakalarından gelişler arttı.

"Koronavirüs vakaları azaldı, çoğunluğu da yoğun bakım gerektirmiyor"

İkizceli, buna karşın son günlerde koronavirüs nedeniyle gelenlerin sayısında ciddi azalma olduğunu kaydederek, bunların çoğunun da yoğun bakım gerektirmeyen hastalardan oluştuğunu kaydetti.

İkinceli, bu kişilerin acil müdahale gerektiren diğer hastalarla karşılaştırılmadan ilgili birime sevkedildiklerini de belirtti.

özgür.jpg
Prof.Dr.Özgür Karcıoğlu / Fotoğraf: indigodergisi

 

"Gelen vaka sayısı arttı, eğitimli kesim hastaneye gitmekten halen çekiniyor"

Samatya'da bulunan İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu da koronavirüs öncesinde günlük vaka sayılarının 800 ve 900'lere ulaştığını ancak salgının yoğun olduğu günlerde bu sayının 350’lere kadar gerilediğini kaydederek şöyle konuştu:

Şimdilerde günlük vaka sayımız tekrar 700'lerin üzerine çıktı. Gelenlerin yarısı da yine koronavirüs şüphesiyle gelenler. Özellikle eğitimli kesimde koronavirüsten kaynaklı olarak hastaneye gitme korkusu halen sürse de daha az eğitimli insanlarda böyle bir endişe fazla görülmüyor.

Ertuğrul Altınbilek.jpeg
Dr.Ertuğrul Altınbilek / Fotoğraf: atuder.org.tr

 

"İnsanlar hastanelere gelmekten halen çekiniyor"

Şişli Etfal Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Doktor Öğretim Üyesi Ertuğrul Altınbilek de acil servise gelen vaka sayılarında artış olduğunu ancak insanların halen hastanelere gelmekten korktukları için koronavirüs öncesi tam sayılarına ulaşamadıklarını belirtti.

Altınbilek, koronavirüs öncesi günlük 800 civarı vaka gelirken bu sayının bir ara 100’e kadar düştüğünü şimdilerde ise 400’e kadar çıktığını belirtti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU