“Çuvalcı general” Petraeus, Tel Aviv’de konuştu: İran ve Hizbullah, İsrail’le savaşa girme riskini göze alamaz

Uluslararası bir konferansta söz alan Petraeus, ABD yönetimine Ortadoğu’dan çekilip Rusya’nın ve diğer ülkelerin doldurmak isteyeceği bir boşluk bırakmama çağrısı yaptı

David Petraeus, İsrail'de gerçekleştirilen INSS konferansına katıldı (AP)

Irak’taki ABD kuvvetlerinin eski komutanı ve eski CIA Direktörü David Petraeus, Ortadoğu’da gerilimin yükseldiği sırada yaptığı açıklamalarda İran meselesine değindi.

Jerusalem Post gazetesinin haberine göre İsrail'deki Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü’nün çarşamba günü Tel Aviv’de düzenlediği yıllık konferansta konuşan Petraeus, ABD ve İsrail'in müşterek askeri gücünün İran ve Hizbullah’ı büyük çaplı tehlikeli eylemlerden caydıracağını savundu.

İsrail’in büyük bir çatışmada muazzam bir güç göstereceğinin ve buna ABD’nin de dahil olabileceğinin İran tarafından bilindiğini kaydeden Petraeus, “İran hayatta kalmasını tehlikeye atacak büyük bir savaş riskine girmeyecektir” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hizbullah için “Bir köşeye itilmediği sürece İsrail’le topyekun bir savaş riskini almayacaktır” diyen Petraeus, “İsrail’in Hizbullah’a 2006 Lübnan Savaşı’nda indirdiği darbenin önemini ABD’de yıllarca ciddiye almadıklarını” belirtirken, İsrail’in o dönem kullandığı gücün Hizbullah’ı bugün daha büyük bir savaştan uzak tuttuğunu da iddia etti.

Petraeus, Rusya’nın İran’ı istikrarsızlaştırıcı büyük çaplı eylemlerden uzak tutmak için harekete geçeceğine inandığını da belirtti.Konferansa katılan eski ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel ise İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü’nün, ABD’nin Irak’ta düzenlediği hava saldırısında öldürdüğü General Kasım Süleymani dönemindeki kapasiteye erişemeyeceğini belirtti.

Eski CENTCOM Komutanı: Süleymani böyle bir akıbeti hak etti

otel, Kudüs Gücü’nün yeni komutanı İsmail Gani’nin Süleymani’nin taşıdığı öneme ya da yeteneklere sahip olmadığını söyledi.

Süleymani’nin öldürülmesinin ABD ve İran arasında caydırıcılık dengesinin yeniden kurulmasını sağladığını kaydeden Votel, Tahran’ın bundan sonra muhtemelen “içeriye yöneleceği” ve yakın gelecekte ülke içinde “gücünü pekiştireceği” öngörüsünde bulundu.

İranlı generalin “bu akıbeti hak ettiğini” savunan Votel, ABD’nin Irak’taki askeri eylemleri konusunda ileride Bağdat’la daha iyi bir işbirliği geliştirilmesi gerektiğini de ifade etti.

Hem Petraeus hem de Votel, ABD yönetimine Ortadoğu’dan çekilip Rusya’nın ve diğer ülkelerin doldurmak isteyeceği bir boşluk açmama çağrısı yaptı.

Irak Savaşı'nın başlangıcında 101. Hava İndirme Tümen Komutanlığı görevinde bulunan Petraeus'un adı, 2003’te Süleymaniye’de Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesi hadisesinde geçmiş ve o günden sonra kamuoyunda "çuvalcı general" olarak anılmaya başlamıştı.

 

Independent Türkçe, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU