Erdoğan’dan Süleymani açıklaması: Yerin Irak olarak seçilmiş olması manidar; Trump’a telkinde bulunmuştum

Cumhurbaşkanı: Süleymani'nin öldürülmesinin bölgemizin huzur ve istikrarı açısından yarattığı yakın riskleri de kaygıyla takip ediyoruz

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin Irak'ta ABD saldırısı sonucu öldürülmesinin ardından yükselen gerilim hakkında açıklama yaptı. Erdoğan, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ndeki baskının ardından ABD Başkanı Donald Trump’a “telkinde bulunduğunu” ve “olayların itidal ile çözülmesi gerektiğini” söylediğini aktardı.

Erdoğan, Süleymani’nin öldürülmesi için Irak’ın seçilmiş olmasının “manidar olduğu” görüşünü dile getirdi.

Erdoğan, Süleymani hakkında şunları söyledi:

ABD-İran gerginliğinin azaltılması için bugüne kadar Türkiye olarak çok ciddi gayretler gösterdik, gösteriyoruz. Tüm gayretlere ve uluslararası girişimlere rağmen, Amerika-İran gerginliğinin çözüme kavuşturulması şu ana kadar maalesef mümkün olamadı. Krizin son dönemde özellikle Irak üzerinden tekrar tırmanmaya başladığını gördük. Yerin de Irak olarak seçilmiş olması manidar.

Süleymani'nin öldürülmesinin bölgemizin huzur ve istikrarı açısından yarattığı yakın riskleri de kaygıyla takip ediyoruz. Türkiye olarak bölgemizde tabii biz her zaman dış müdahalelere karşı durduk ve bu saldırıyı da bu bakışla değerlendirdik. Bu iş burada bitmeyecektir, bunun muhakkak bir takip eden süreci de olacaktır. Tüm tarafların zarar göreceği bir noktaya gelmeden bu gerilimin bana göre kontrol altına alınması lazım. ABD'nin Süleymani’yi seçmiş olması özellikle bölgede gerginliklerin artmasına vesile olmuştur. Bir ülkenin, bir devletin en üst kademesindeki bir komutanını öldürmek herhalde karşılıksız bırakılmaz diye düşünüyorum.

20200105_2_40174224_50941160-min.jpg
Erdoğan CNN Türk-Kanal D ortak yayınında Ahmet Hakan, Buket Aydın ve Başak Şengül'ün sorularını yanıtladı.​​​​​​​ (Fotoğraf: AA)

"Kendini ispat etmiş bir isimdi"

“Süleymani kendini ispat etmiş bir isimdi” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

Şu anda bir ülkenin bir devletin en üst kademesindeki bir komutanını tabii ki öldürmek herhalde karşılıksız bırakılmaz diye düşünüyorum. Bu bölgedeki gerginliği maalesef arttıran bir adım olmuştur. Bizler hep Suriye'de anlattık, konuştuk.

Türk askeri Libya’ya gidiyor

“Libya ile anlaşmayı hazmedemeyenler var. Yunan ve Rum ikilisinin bizi Akdeniz'e hapsetme planları bozuldu” ifadelerini kullanan Erdoğan, Türk askerinin Libya’ya peyderpey gittiğini söyledi:

Ana muhalefet partisi, Türk askerine 'lejyoner' diyecek kadar alçalıyor.  Şu anda zaten peyderpey gidiyorlar.

Babacan ve Çetinkaya'ya tepki

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomiye ilişkin değerlendirmeler yaparken parti kurma hazırlığında olan Ali Babacan’a tepki gösterdi.

Erdoğan, geçmişte faizlerin indirilmesi gerektiğini söylerken Babacan’ın buna karşı çıktığını söyledi. Erdoğan, Babacan’ın ismini anmadan “Talimatı IMF’ten alıyorlardı”  dedi.

Erdoğan, görevden aldığı eski Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’ya da tepki gösterdi:

Baktık, Merkez Bankası Başkanı laf dinlemiyor, bildiğini okuyor, görevden aldık, yeni arkadaşımızla yola devam ettik.

Cumhurbaşkanı, tekrar “Faiz sebeptir, enflasyon neticedir ve doğru orantılıdır. Faizi düşürdükçe enflasyon da düşer, ters orantılı değil, benim tezim hala bu” görüşünü dile getirdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU