ABD, Irak ve Suriye'de Hizbullah hedeflerini vurdu

ABD jetleri, Irak ve Suriye'de İran destekli Hizbullah'ın 5 ayrı üssünü bombaladı. Hava saldırısında 4 milis öldü, 30 milis yaralandı

Fotoğraf: ABD Ordusu arşivi

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan açıklamada, ABD hava kuvvetlerinin, Irak ve Suriye'deki 5 farklı hedefi vurduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bombardımanın cuma günü Irak'taki koalisyon üssüne düzenlenen ve bir ABD'li sivilin yaşamını kaybettiği saldırıya misilleme olarak gerçekleştirildiği bildirildi. 

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman tarafından yapılan açıklamaya göre üçü Irak'ta ikisi de Suriye'de bulunan 5 Hizbullah hedefinde komuta ve kontrol merkezleri ile cephanelikler imha edildi.

Hoffman, "İran ve onun Hizbullah benzeri vekil güçleri ABD ve koalisyon güçlerine karşı saldırılarına son vermeli, Irak'ın egemenliğine saygı göstermelidir" vurgusunu yaptı.

Haşdi Şabi'den yapılan yazılı açıklamada, Suriye sınırındaki Enbar'a bağlı el-Kaim'de Haşdi Şabi 45'inci Bölüğüne ABD'li silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile saldırı düzenlendiği belirtildi.

Irak Başbakanlığına bağlı Güvenlik Medya Ağı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Haşdi Şabi üssüne yapılan Amerikan saldırısında aralarında Tugay Komutanı Yardımcısının da olduğu 4 milisin öldüğü, 30 milisin yaralandığı kaydedildi. 

Cuma günü Irak'ın kuzeyindeki bir askeri üsse karşı düzenlenen roketatar saldırısında bir ABD'li sivil görevli ölmüş ve çok sayıda sivil görevli de yaralanmıştı. 

ABD'nin Suriye - Irak sınırında bulunan Kaim beldesindeki Haşdi Şabi mevzilerini de vurduğu iddia edildi.

Irak'tan ABD'nin Haşdi Şabi'ye yönelik saldırısına tepki

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve görevinden istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi, ABD'nin Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin 45'inci bölüğüne düzenlediği hava saldırısını "egemenlik ihlali" şeklinde nitelendirdi.  

Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Salih, ABD savaş uçaklarının Haşdi Şabi'nin karargahlarından birini hedef almasının iki ülke arasındaki (askeri) anlaşmaya ters düştüğünü, bunun Irak'a zarar verdiğini kaydetti.

ABD'nin hava saldırısını kınayarak kabul edilemez olduğunu belirten Salih, Irak'ın egemenliğinin ihlal edildiğini bildirdi.  

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU