Avustralya ve Britanya'dan Refah uyarısı

Ülkeler ayrıca yardım akışının sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılması için Gazze'deki çatışmaların derhal durdurulmasının aciliyetini vurguluyor

20 Mart 2024'te Gazze Şeridi'ndeki Refah kentinde Filistinliler, İsrail saldırısı sonucunda yıkılmış binanın enkazında (AP)

Britanya ve Avustralya, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine kara harekatı düzenlemesinin "yıkıcı sonuçları" olacağı uyarısında bulundu.

İki ülke tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bölgeye sığınan çok sayıda yerinden edilmiş kişi ve Gazze'deki güvenli alan eksikliği göz önüne alındığında bakanlar, Refah'ta genişletilmiş bir İsrail askeri operasyonunun sivil nüfusa yönelik muhtemel yıkıcı sonuçlarına ilişkin derin endişelerini paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklama, Gazze Şeridi'nde çatışmalar 5 aydır devam ederken, Refah'ta yerinden edilmiş bir milyondan fazla Filistinli için ciddi sonuçlar doğuracağı yönündeki uluslararası uyarılara rağmen İsrail'in böyle bir saldırının Hamas'a karşı koymak için çok önemli olduğunu ileri sürmesinin ardından geldi.

Britanya'nın savunma ve dışişleri bakanlarının Avustralyalı mevkidaşlarıyla Adelaide'da bir araya gelmesinin ardından bu açıklama yapıldı.

Savunma ve dışişleri bakanları "kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkese doğru önemli bir adım olarak yardımların akmasına ve rehinelerin serbest bırakılmasına olanak sağlamak üzere Gazze'deki çatışmaların derhal durdurulmasının aciliyetini ifade etti".

Açıklama şöyle devam etti: 

Bakanlar bunu başarmayı amaçlayan süregelen diplomatik çabaları destekliyor. Bakanlar Gazze'deki insani yardımlara daha fazla destek sağlama taahhütlerini teyit etti. Bakanlar her iki ülkenin de 1967 sınırları temelinde İsrail ve gelecekteki Filistin devletinin barış ve güvenlik içinde bir arada yaşayacağı iki devletli çözüme bağlılıklarını teyit etti ve tanımanın bu hedefe doğru ivme kazandırılmasına nasıl katkı sunabileceğini ele aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'in Refah'a yönelik büyük bir kara saldırısının "hata" olacağını yineledi. Hamas'ı yenmek için bunun gerekli olmadığını da sözlerine ekledi.

Blinken bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve savaş kabinesiyle bir araya gelecek.

BM Güvenlik Konseyi, ABD tarafından hazırlanan ve Gazze'de ateşkes sağlanmasını savunan bir karar tasarısını bugün oylamayı planlıyor. Bu adım, AB'nin "insani duraklama" çağrısını yaparak İsrail'in Filistin topraklarına yönelik 5 aydır sürdürdüğü bombardımanı durdurması çağrısını yoğunlaştırdığı bir dönemde geldi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU