İtalya, Husi saldırılarıyla mücadele eden üçüncü Avrupa ülkesi oldu

İtalya Savunma Bakanlığı, donanmaya ait bir muhribin, Husilere ait SİHA’yı etkisiz hale getirdiğini duyurdu

Yemen hükümeti, Batı’nın Husilere yönelik saldırılarının faydasız olduğunu ve Yemen güçlerini sahada desteklemenin en iyi çözüm olduğunu söylüyor / Fotoğraf: Reuters

İtalya, Avrupa Birliği’nde (AB) Fransa ve Almanya’nın ardından Husilerin deniz saldırılarına karşı koyma hattına giren üçüncü ülke oldu.

İtalya Savunma Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, donanmaya ait bir muhribin, Yemen’deki İran destekli Husiler tarafından Kızıldeniz’e doğru gönderilen bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) etkisiz hale getirdiği ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Husi grubu ise, İngiliz kargo gemisi Robimar’ın batırılmasının ardından Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki gemilere yönelik daha fazla saldırı düzenleme tehdidinde bulundu.

Öte yandan, Şarku’l Avsat’a konuşan Yemenli bir yetkili, batık gemideki gübre ve yağ yükünün deniz ortamına yönelik felaket riskleri konusunda uyardı.

Yemen Çevre Koruma Genel Otoritesi Başkanı Faysal Thalabi ise yaptığı açıklamada, batan gemide yaklaşık 200 ton petrol ve yaklaşık 80 ton dizel oluşan petrol türevleri bulunduğunu bildirdi.

Thalabi, bunların çok tehlikeli maddeler olduğuna dikkat çekerek, Kızıldeniz’in biyolojik çeşitliliği üzerinde çok uzun vadeli olumsuz etkilere sahip olduğunu da ekledi.

Diğer yandan, Sudanlı üst düzey istihbarat yetkilisi Ahmed Hasan Muhammed, ülkesinin İran’ın Kızıldeniz kıyısında bir deniz üssü kurma talebini reddettiğini söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Wall Street Journal gazetesinden aktardığına göre Muhammed konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi;

“Tahran, üssü inşa etme izni karşılığında, Sudan’a helikopter taşıyan bir savaş gemisi de dahil olmak üzere gelişmiş silahlar teklif etti. İranlılar üssü istihbarat toplamak için kullanmak istediklerini söyledi. Oraya savaş gemileri de yerleştirmek istediler. Ancak Hartum, İran’ın bu teklifini reddetti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU