Rus basını, 147. gününde Gazze savaşını nasıl gördü?

Independent Türkçe için 1 Mart Cuma günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik

Filistin temsilcileri Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştükten sonra / Fotoğraf: Ilya Pitalev- RIA Novosti

Independent Türkçe için 1 Mart Cuma günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 147. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Kommersant:

Elnar Baynazarov'un analiz haberi özetle şu şekilde:
 

 

Moskova Filistinlileri birbirine yakınlaştırıyor

14 grubun temsilcileri birlik formülü arayışına geri döndü

Rusya, Filistinli örgütler arasında normalleşme yaratmak için anahtar oyuncu rolünü üstlenmeye çalışıyor. 29 Şubat’ta Batı Şeria'yı yöneten Fetih ve geçen ekim ayına kadar Gazze Şeridi'ni bölmeden kontrol etmiş Hamas da dahil olmak üzere Filistinli 14 örgüt üç günlük istişareler için Moskova'da bir araya geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ifadelerine göre, buluşmanın ana amacı Filistin birliğini sağlamak. Bakanın altını çizdiği üzere bu (birlik) İsrail-Filistin sorununun çözümünü geciktiren "güçlerin elindeki kozu çıkarma" fırsatı oluşturacak.

Ortadoğu sorununun çözümü sürecinde 3 günlüğüne gözler Rusya başkentine odaklandı:2 9 Şubat-1 Mart arasında burada 14 Filistin grup arasında görüşmeler yapılıyor. 

Toplantının açılış konuşmasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, şu hususun altını çizdi:

Moskova, İsrail ve Filistin'in, Rusya'dan ve Filistinlilerden asılı olmayan "bir dizi nedenden dolayı" bloke edilmiş doğrudan diyaloğundan yana olmuştur ve yana."

Görüşmelerin yapılmamasının ve ertelenmesinin nedenlerinden biri Filistinlilerin sıralarında birliğin olmaması.

Karamsarlar Filistinlerin adından kimin konuştuğunun belli olmadığı ortamda görüşmelerin imkânsız olduğunu söylüyordu" diyen Lavrov, sözlerine, Filistin'de doğduğuna işaret ettiği İsa'dan alıntı ile devam etti:

"Onun kelamlarından bir tanesi: ‘Kendi içinde parçalanmış ev ayakta kalamaz’dır. İsa'yı Müslümanlar da Hristiyanlar da saygıyla anıyor. Bu alıntının Filistin'in birliği konusunu en iyi şekilde yansıttığını düşünüyorum." 

Bakan Lavrov, sözlerine şöyle açıklık getirdi:

"Moskova'da bir araya gelenlerin, Filistin Kurtuluş Örgütü'ndeki birliği onarmaları durumunda Filistin topraklarındaki iç sorunları gerekçe göstererek Ortadoğu sorununun çözümünü uzatan güçlerin elindeki kozu alacaktır." 

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı son aylarda Katar ve Mısır ile birlikte Filistin-İsrail sorununda anahtar arabulucu rolünü üstlenmiş ABD'nin hareketlerini de eleştirdi.

Filistinli örgütler arasındaki görüşmelerin ilk günü "İsrail işgalinin ortadan kaldırılması ve yabancı güçlere karşı direniş sergilenmesinde birliğin lüzumuna" ilişkin genel sözlerle sona erdi.

Bu sorunun üzerinde esasen Batılı güçler olmak üzere farklı bölgesel ve uluslararası güçler çalışıyor. Ve Rusya'yı bu sürece dahil etme arzusu bulunmuyor. Söz konusu İsrail ise onların da böyle bir isteğinin olduğu görünmüyor.

Şimdiye kadar Rusya'nın organize ettiği ve Filistinli örgütleri bir araya getiren hiçbir buluşma önemli sonuçlar vermedi.

Filistinliler derinden parçalandılar ve Moskova onları ne kadar yeniden birleştirmeye çalışırsa çalışsın Filistinlilerin kendileri siyasi birliğin fragmantasyonlardan daha saygın karşılandığı konusunda kendilerini ikna etmeliler.


BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

Gazze'de facia: 110'dan fazla Filistinli izdihamda ve insani yardım kamyonlarının tekerlekleri altında hayatını kaybetti

İnsani yardım taşıyan konvoyun Gazze Şeridi'ne girmesi sonucu çıkan izdihamda 110'dan fazla Filistinli hayatını kaybetti

İnsani yardım bekleyen kalabalık İsrail sınır kontrol noktasını geçen araç konvoyunu Gazze Şeridi'nin batısındaki sahil yolunda kuşatmaya aldı.

İsrail askeri yetkilileri tehdit oluşturacağını düşündükleri birkaç Filistinliye ateş ettiklerini açıkladı.

Oluşan kaosta yük araçları ilerlemeye çalıştı. BBC'ye açıklama yapan görgü tanığı birçok insanın araba çarpması sonucunu hayatını kaybettiğini belirtti.

Hamas’ın kontrolünde bulunan Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'i suçlarken; ABD Başkanı Joe Biden bu olayın Hamas ile İsrail arasında geçici ateşkese varılması hususunda ABD'nin ve diğer aracılarını işini zorlaştıracağından tedirginlik duyduğunu ifade etti.

Yaşanan olayı "trajedi" diye nitelendiren İsrail yönetiminden Avi Hayman bu kadar insanın hayatını kaybetmesinin sorumlularının bir anlığına paniğe kapılarak araçları insani yardımın gelmesini bekleyen kalabalığın ortasından geçen şoförler olduğunun altını çizdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU