Londra göçü azaltmak için TikTok fenomenleri ile çalışacak

Birleşik Krallık, göçmenleri Manş Denizi’ni geçmemeleri konusunda uyarmak için TikTok fenomenlerine para ödeyecek

Göçmenler, İngiltere’nin Dover Limanı’nda Kanalı geçtikten sonra Sınır Kuvvetleri’ne ait bir gemiyle kıyıya getiriliyor /Fotoğraf: Reuters

Birleşik Krallık gazetesi The Times’ın yayınladığı habere göre İngiltere İçişleri Bakanlığı, Tiktok üzerinden göçmenlere Manş Kanalı’nı küçük teknelerle geçmemeleri konusunda çağrıda bulunacak. Bakanlık bu mesajları yayınlamaları için TikTok fenomenlerine para ödeyecek.

Londra, yasadışı yollarla Birleşik Krallık'a göç edilmesini engellemek için göç veren ülkelerdeki sosyal medya fenomenlerine, yeni göç yasalarını duyurmaları ve Ruanda'ya sınır dışı edilme tehdidi de dahil binlerce sterlin teklif edecek.

Gazeteye göre, hükümet, etkili kişilere ‘potansiyel göçmenleri kararlarından vazgeçirmek’ için ödeme yapmayı planlıyor.

Plan özellikle Çin merkezli Tiktok ile ilgili güvenlik endişeleri sebebiyle Londra hükümetin uygulamanın kullanımına getirdiği yasakla çelişiyor. Bu sebeple İçişleri Bakanlığı planı kamuoyuna doğrudan açıklamayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnsan kaçakçıları ise sosyal medya platformunu göçün reklamını yapmak için kullanıyor buna karşın İçişleri Bakanlığı da göçmenleri sosyal medya üzerinden hedef almanın hayati önemi olduğuna inanıyor. Bu hareket, İçişleri Bakanlığı'nın baharda Ruanda politikasının uygulanmasıyla birlikte tanıtılacak 1 milyon sterlinlik reklam kampanyasının bir parçası.

Temmuz ayında Birleşik Krallık Parlamentosu, özellikle Birleşik Krallık’a yasa dışı yollardan gelen göçmenlerin ülkelerine sığınma talebinde bulunmalarını engelleyen tartışmalı bir göç yasa tasarısını onaylamıştı. Bu tasarı, İngiliz kamuoyunda eleştirilere ve Birleşmiş Milletler'in sert kınamalarına yol açmıştı.

Yasa, Başbakan Rishi Sunak'ın yasadışı göçle mücadele projesinin temel taşı. Çoğunlukla yakınlardaki Fransa kıyılarından kalkan küçük teknelerle göçmenlerin Manş Denizi üzerinden geçişini ‘durduracağına’ dair söz verdi.

Arnavutluk, Irak, Mısır ve Vietnam'da uygulanacak kitlesel reklam kampanyalarının Türkiye ve Hindistan'da da tanıtılması planlanıyor.

Aralarında bir rapçi, iki komedyen, yaşam tarzı blog yazarları, TV ünlüleri ve bir seyahat yazarının da bulunduğu, piyasadaki özel bir danışmanlık firmasının yardımıyla Arnavutluk’taki influencerların kısa bir listesi derlendi.

İçişleri Bakanlığı, gençleri etkileme yetenekleri nedeniyle seçilen Arnavut sosyal medya fenomenlerinin maaşlarını ödemek için yaklaşık 30 bin poundluk bütçe ayırdı. Maksimum limit kişi başı 5 bin pound olacak.

TikTok'ta 100 binden fazla takipçisi olan rapçi Omg Dioh seçildi. O, uygun bir aday olarak nitelendirildi çünkü “TikTok uygulamasını gençleri etkilemek, onları sıkı çalışmaları ve tutkularının peşinden gitmeleri konusunda eğitmek için kullanıyor”.

Diğer influencerlar arasında 150 bin takipçili komedyen Roxy Debrani var. Debrani, güçlü bir Kuzey Arnavut aksanıyla konuşuyor. Gazeteye göre bu, hedeflenen bölgelerdeki gençlere mesajları daha kolay yaymasına yardımcı olabilir.

Influencer ödeme planı, ülkenin İçişleri Bakanlığı'nın son üç yıldır sürdürdüğü reklam kampanyasının bir sonraki aşamasını oluşturuyor.

Sosyal medyada, televizyon ve radyo kanallarında, Birleşik Krallık'a yasa dışı seyahat etmenin sonuçlarına ilişkin uyarılarda bulunan kamu spotları yer alıyor.

Yönetim, sosyal medya reklamlarının 946 bin kişiye (Arnavutluk nüfusunun yaklaşık üçte birine) ulaştığını ve siteye 231 bin tıklama geldiğini açıkladı. Reklam kampanyasının İçişleri Bakanlığı'na maliyeti 380 bin pound olacak.

2022 yılında 45 binden fazla göçmen rekor sayıyla bu teknelerle İngiltere kıyılarına ulaştı. 2023 yılı başından bu yana sayıları 13 bin kişiyi aştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU