Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmaların yoğunluğunun azalmasının ardından Güney Lübnan'da gerilim yeniden yükseldi

Lübnan’dan atılan ateşe İsrail ordusu köyleri bombalayarak karşılık verdi

Lübnan sınırında devriye gezen İsrail askerleri / Fotoğraf: AFP

İsrail'in Güney Lübnan'a yönelik bombardımanının yoğunluğu, Hizbullah'ın Metula yerleşim yerindeki bir evi hedef alan ve can kaybı yaşanmayan saldırısının ardından dün öğleden sonra yeniden arttı. İsrail basınında çıkan haberlere göre İsrail ordusu, Hizbullah’ın Lübnan topraklarındaki askeri tesislerini bombaladığını bildirdi.

Söz konusu artış, salı günü güney sınır bölgesinde karşılıklı bombardımanın sıklığındaki azalmanın ertesi günü gerçekleşti. Şarku’l Avsat’ın sahadaki kaynaklardan edindiği bilgilere göre dün öğleden sonra, Hizbullah'ın, İsrail hedeflerine yönelik beş askeri operasyon düzenleyeceğini açıklamasının ardından yeniden fırtınalı havaya geri dönüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hizbullah, art arda yaptığı açıklamalarda, güçlerinin et-Tayhat Tepesi'nde toplanan İsrail askerlerini füzelerle hedef aldığını duyurdu. Hizbullah güçleri ayrıca Beyad Blida bölgesindeki bir Merkava tankına ve Metula yerleşimindeki İsrail ordu askerlerinin konuşlandığı bir binaya ‘uygun silahlarla’, buna ek olarak Hanita bölgesinde casus ekipmanlarını ve Miytat kışlası civarında toplanan düşman askerlerini füze ve uygun silahlarla hedef aldı. İsrail medyası, Katyuşa roketlerinin Kiryat Şimona'ya düştüğünü bildirdi, ancak hiçbir taraf roketlerin fırlatılmasının sorumluluğunu üstlenmedi.

Güney Lübnan'dan kuzey İsrail'e gerçekleştirilecek bir operasyon beklentisiyle sabah saatlerinde Yukarı Celile'deki kasabalarda sirenler çaldı. İsrail Kanal 14 televizyonu, akşam saatlerinde Metula'daki bir evin Lübnan'dan gelen bir tanksavar füzesi tarafından vurulmasının ardından içinde hasar oluştuğunu bildirdi.

“Lübnan'dan atılan çok sayıda top mermisinin sınır kasabaları Manara ve Kfar Yuval yakınlarındaki açık alanlara düştüğü ve herhangi bir can kaybına yol açmadığı” ifade edilirken, İsrail ordusu buna Lübnan topraklarındaki hedefleri ve köyleri bombalayarak karşılık verdi. Güney Lübnan'ın çeşitli bölgelerini hedef alan topçu bombardımanı gerçekleştirildi.

Lübnan medyası ise güney Lübnan'daki en-Nakura'nın eteklerinin İsrail topçu bombardımanına maruz kaldığını bildirdi. Ayrıca batı kesimde bulunan köyler Tayr Harfa, ed-Dahira, el-Cebin ve Yarin'in dış mahalleleri ile Mecdel Zun'un dış mahalleleri de hedef alındı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre  İsrail ayrıca, öğleden sonra ağır makineli tüfeklerle yaptığı taramayla eş zamanlı olarak Kafr Kila, el-Adise, el-Hıyam'ın etekleri ve el-Hamamıs kasabalarını hedef alan bir bombardımanlar gerçekleştirdi.

İsrail savaş uçakları, öğleden sonra Bint Cubeyl bölgesindeki Hadasa, Reşaf ve et-Tıri kasabaları arasındaki bölgeyi hedef alan bir hava saldırısı başlattı. Ayrıca havadan karaya iki füze fırlattı. Füzelerin patlaması, Sur ve Bint Cubeyl bölgelerinde yankılanan bir sese neden oldu ve duman bulutları yükseldi. Bombardıman, Bint Cubeyl bölgesindeki Marun er-Ras kasabasının dış mahallelerini de hedef aldı. Diğer yandan bir İsrail silahlı insansız hava aracı (SİHA), Yaron kasabasına operasyon düzenledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU