Kahire bölgedeki çatışmanın genişleme tehlikeleri konusunda uyardı

Mısır ve Yeni Zelanda dışişleri bakanları Kızıldeniz’deki ‘gerginliği’ görüştü

Mısır Süveyş Kanalı’ndan geçen konteyner gemileri / Fotoğraf: Reuters

Kahire, ‘Gazze Şeridi’ndeki savaşın devam etmesi nedeniyle bölgedeki çatışmanın genişleme tehlikeleri’ konusunda uyarıda bulundu. Mısır Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ‘Gazze’deki krizin devam etmesi ve çatışma çemberinin genişlemesinin, bölgeyi sonuçları öngörülemeyen yakın senaryolara sürüklediğine’ dikkat çekti. Dışişleri Bakanlığı, ‘Güney Kızıldeniz bölgesinde yaşanan gerilimler ve bunların uluslararası seyrüsefer güvenliği üzerindeki etkilerinde krizin hatlarının ortaya çıkmaya başladığını’ vurguladı.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, dün (Salı) Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters ile yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze Şeridi’ndeki insani krizi ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu kararları ile Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) hükmettiği ihtiyati tedbirlerin tam olarak uygulanması için siyasi ve diplomatik düzeyde eylem yollarını ele aldı. Şukri, Gazze Şeridi sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek şekilde acil insani yardımların girişine izin verecek ateşkesin sağlanması, uygulanması ve rehine takasının gerçekleştirilmesine ilişkin Mısır çabalarını ve temaslarını ele aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd’in dün yaptığı açıklamaya göre Şukri, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) Filistinli mültecilere hayati hizmetler sağlama noktasında oynadığı önemli rolü ve Gazze sakinlerine barınma ve yardım sağlamadaki önemini vurguladı. Şukri ‘Yeni Zelanda da dahil olmak üzere uluslararası bağışçıların UNRWA’ya gerekli desteği sağlamaya devam etmeleri, Gazze’de kötüleşen insani krizin ortasında UNRWA çalışanlarının hepsi ve Filistinliler için de toplu ceza gibi olabilecek fonları askıya alma kararını desteklemekten kaçınmaları ve UNRWA ile kuruluşlarının yaptığı iç soruşturmanın sonuçlarının beklenmesi gerektiğine’ dikkat çekti.

Şukri pazartesi günü yaptığı açıklamada, ‘böyle zor bir zamanda UNRWA’yı hedef alma girişimlerinin ve Gazze’deki görevlerini yerine getirme gücünü kısıtlamanın İsrail’in Filistinlilere dayattığı kuşatma, aç bırakma ve toplu cezalandırma politikasının tehlikeli etkilerini daha da kötüleştirdiğini’ vurguladı. Şukri ‘Mısır’ın UNRWA ile tam bir dayanışma içerisinde olduğunu ve Filistinlilere hayati hizmetler sağlamaya devam etmesi için UNRWA’ya her türlü desteği sağlayacağını’ duyurdu.

Kahire, her fırsatta Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere daha fazla insani yardım akışının kolaylaştırılması çağrısında bulunuyor ve ‘İsrail’in Gazze Şeridi’ne yardımların ulaştırılmasının önüne koyduğu taşlara’ işaret ederek bunların ‘Gazze Şeridi’ndeki trajik insani durumu daha da karmaşıklaştırdığına’ dikkat çekiyor.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’na göre Şukri ile Peters arasındaki görüşmede, Kızıldeniz’de seyrüsefer güvenliğine yönelik tehditler de dahil olmak üzere, Gazze’de devam eden krizin ortasında bölgedeki tansiyon yükselmelerine değinildi. Şukri, “Mısır tarafı, bölge halkını kollamak ve uluslararası barış ve güvenliği korumak için sükuneti sağlama çabalarını ilerletmeye ve bölgedeki çatışmanın genişlemesine ilişkin riskleri kontrol altına almaya devam edecektir. Filistin meselesini iki devletli çözüme dayalı olarak çözecek siyasi bir yol bulmanın ve kapsamlı ve sürdürülebilir çözüme ulaşmanın kaçınılmaz olduğunu; zira bunun bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamanın tek yolunun bu olduğunu’ vurguladı.

Geçen kasım ayının sonundan beri Yemen’deki Husiler, Kızıldeniz ve Babu’l Mendep bölgesinde İsrailli şirketlere ait olan ya da bu şirketler tarafından işletilen gemileri hedef alıyor. Husiler, saldırıları, Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana devam eden savaşa misilleme olarak yaptıklarını söylüyorlar. Bu saldırılar, uluslararası denizcilik şirketlerinin, maliyet ve zaman açısından daha fazla kayba yol açacak olmasına rağmen gemilerinin rotalarını Kızıldeniz’den Ümit Burnu’na çevirmesine neden oldu.

Mısır Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Usame Rabi, geçen perşembe günü televizyonda yaptığı açıklamada, ‘kriz devam ederse kanalın bu yılki gelirinin 6 milyar dolarda kalacağını tahmin ettiklerini ve bunun geçen yıl elde edilen 10,25 milyar dolara kıyasla yüzde 40’lık bir düşüş anlamına geleceğini’ kaydetti. Rabi ‘mevcut durum devam ederse kanalın gelirlerinin ciddi şekilde etkileneceğini’ söyledi.

Rabi “Kanal gelirleri bu ocak ayında, geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 44 oranında azalırken, kanaldan geçen gemi sayısı yüzde 34, net tonaj ise yüzde 48 azaldı” bilgisini paylaştı.

Diğer yandan Litvanya’nın Kahire Büyükelçisi Arturas Gailiunas, Gazze Şeridi’ndeki mevcut gerilimin bölgesel bir çatışmaya dönüşmesinin önlenmesinde ve Gazze halkına insani yardım sağlanmasında Mısır’ın önemli rolüne dikkat çekti. Gailiunas, Mısırlı yetkililerin Avrupa ülkelerine çifte vatandaşlık sahibi vatandaşlarının Gazze’den tahliyesinde sağladığı desteğe övgüde bulundu. Şarku’l Avsat’ın Mısır resmi Ortadoğu Haber Ajansı’ndan aktardığına göre Gailiunas dün, ‘İsrail’in Gazze’de angajman kurallarını ve uluslararası insancıl hukuku uygulamaya bağlı kalmasının gerekliliğini’ vurguladı ve ülkesinin, bu krizin tek çözümünün uluslararası kararlara uygun olarak iki devletli çözümden geçtiğine’ inandığına işaret etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU