Somali'de kaybolan iki Amerikan komandosu "ölü" kabul edildi

Askerleri arama çalışmaları sonuç vermedi

Somali'de yaklaşık 450 ABD askeri görev yapıyor (Reuters)

11 Ocak'ta Somali kıyılarında kaybolan iki Amerikan deniz komandosunu arama çalışmaları sona erdi.

ABD Merkez Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada iki komandonun öldüğü belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazar günü yapılan açıklamada, "10 gün boyunca yapılan detaylı aramalara rağmen kayıp iki deniz komandomuzun yeri tespit edilemedi ve statüleri ölü olarak değiştirildi" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, askerlerin ailelerine duyulan saygı gereği konuyla ilgili başka detay paylaşılmayacağı aktarıldı.

İki kayıp komandoyu bulmak için ABD, Japonya ve İspanya'dan ekiplerin yaklaşık 55 bin kilometrekarelik bir alanı aradıkları ifade edildi.

CNN'de yer alan haberde, 11 Ocak'ta düzenlenen operasyon sırasında iki komandonun İran yapımı silah taşıdığından şüphelenilen bir tekneye çıkmaya çalıştıkları ancak 5 metreyi bulan dalgalar nedeniyle askerlerden birinin denize düştüğü ifade edildi.

Diğer askerin de protokol gereği silah arkadaşının peşinden suya atladığı bildirildi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin pazar günü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İki cesur deniz komandomuzun yasını tutuyoruz. Kalplerimiz aileleriyle birlikte. Bugün tüm bakanlık kederde birleşti. Onları bulmak ve kurtarmak için yorulmaksızın çalışan herkese minnettarız" ifadelerini kullandı.

ABD ordusu Somali'de, radikal İslamcı Eş-Şebab'la mücadele için küçük bir askeri birlik bulunduruyor. Ülkedeki Amerikan askerleri hem Somali ordusunu eğitiyor hem de Somali hükümetiyle koordineli şekilde Eş-Şebab'a yönelik operasyonlar düzenliyor.


Independent Türkçe, CNN, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU