ABD istihbaratı, Gazze'deki Hamas militanlarının yüzde kaçının öldüğünü açıkladı

Biden yönetimi Hamas'ın tamamen yok edilmesi beklentisinden vazgeçti

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yaklaşık 25 bin kişi hayatını kaybetti (Reuters)

ABD istihbarat servislerinin hazırladığı rapora göre İsrail güçleri, Gazze'de şu ana kadar Hamas militanlarının yüzde 20-30'luk bir bölümünü etkisiz hale getirebildi.

Wall Street Journal'a konuşan ABD'li yetkililer gizli raporun içeriğini teyit etti.

Raporda ayrıca Hamas'ın hâlâ İsrail'i ve Gazze'deki İsrail güçlerini aylar boyunca vuracak kadar cephaneliği olduğu ve örgütün bölgedeki polis gücünü yeniden bir araya getirmeye çalıştığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas militanlarının yeni taktikler geliştirdiği, küçük gruplar halinde operasyonlar düzenlediği ve İsrail güçlerine kurulan pusuların ardından saklandığı kaydedildi.

Aylardır devam eden savaşa rağmen Hamas'ın hayatta kalması, İsrail'in savaş hedeflerini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğine ilişkin soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

WSJ'nin haberinde Biden yönetiminin savaşa ilişkin beklentilerini düşürdüğü ve Hamas'ın tamamen yok edilmesi yerine bir güvenlik tehdidi olmaktan çıkarılmasını hedeflediği öne sürüldü.

Gazeteye konuşan ABD'li ve İsrailli yetkililer, Hamas'ın hedefinin savaşı kazanmak değil, örgütü ayakta tutmak olduğunu vurguladı.

ABD yönetiminin tahminlerine göre savaş öncesi dönemde Hamas'ın 25-30 bin kişilik militan kadrosu bulunuyordu. 

Amerikan istihbaratının örgütün kayıplarına ilişkin hazırladığı raporun, telefon dinlemeleri, Gazze'deki yıkımın analizi ve bölgede dronela yapılan gözlemler neticesinde hazırlandığı belirtildi.

İsrail ordusuna göreyse 7 Ekim'deki saldırılarda öldürülen bin Hamas militanıyla birlikte, çatışmalarda toplam 9 bin savaşçı öldürüldü.

İsrailli yetkililer ayrıca savaşta şu ana kadar 16 bin Hamas militanının yaralandığını ve bunlardan yarısının savaşa geri dönemeyecek durumda olduğunu iddia etti.

ABD'li yetkililerse yaralanan Hamas militanı sayısının 10 bin 500 ila 11 bin 700 olduğunu ve bunların çoğunun savaşa sahasına dönmesinin beklendiğini öne sürdü.

İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı kara harekatında şu ana kadar 190 İsrail askeri öldürüldü, 1200 asker de yaralandı.


Independent Türkçe, WSJ, AA

DAHA FAZLA HABER OKU