PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 7 Ocak 2024;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


İsrail, Filistinlileri Afrika'ya göç ettirmek istiyor

İsrail Hükümeti, Gazze'deki Filistinlileri Kongo, Ruanda ve Çad'a göndermeyi planladığı ve bunun için görüşmeler yaptığı ortaya çıktı.

İsrail yerel basınına yansıyan haberlere göre İsrailli yetkililerin Kongo, Ruanda ve Çad ile kurduğu temaslarda temel anlaşmaya varıldığı iddia edildi.

Çok sayıda alternatif ülke ile görüşen İsrailli yetkililerin Ruanda, Kongo ve Çad'dan pozitif geri dönüş aldığı belirtildi.

Gazze'yi terk etmek isteyen ailelere maddi yardımda bulunulması ve Filistinlileri kabul eden ülkelere de askeri yardım ve istihbarat desteği verileceği aktarıldı.

Zorla göç planının basına yansımasının ardından kamuoyunda yükselen tepkiler sonrası Ruanda, Çad ve Kongo İsrail'le herhangi bir müzakerenin gerçekleştiğini açıkladı.

Ruanda Dışişleri Bakanlığı, söz konusu haberin "tamamen yanlış" olduğunu iddia ederek "dezenformasyon" dedi.

Kongo Hükümet Sözcüsü Patrick Muyaya ise İsrail ile hiçbir müzakere, tartışma veya girişim olmadığını söyledi.

Daha önce İngiltere, Ruanda ile göçmen anlaşması imzalamıştı. Dünyanın çeşitli bölgelerinde ikamet ettirilmek istenmeyen kişi veya grupların, göçmenlerin gönderileceği ilk adres olarak Afrika'nın akıllara gelmesi Afrika kamuoyu tarafından sıkça tartışılıyor.


Kenya HDK komutanını resmî törenle karşıladı; Sudan büyükelçisini geri çekti

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, Sudan'da çatışan taraflardan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu ile görüştü. Dagalu, Kenya'da resmî törenle karşılandı.

Ruto ile Dagalu, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) arabuluculuğunda Nairobi'deki devlet sarayında bir araya geldi.

Başkan Ruto yaptığı açıklamada, Dagalu'nun, Sudan'daki çatışmaları diyalog yoluyla çözme konusunda gösterdiği kararlılığı takdir ettiğini belirtti.

Dagalu ise, Ruto ile Sudan'daki güncel gelişmeler ve Güney Sudan'daki krize çözüm bulma yolları üzerine görüştüklerini kaydetti.

HDK Komutanı Dagalu, daha önce Uganda, Etiyopya ve Cibuti liderleri ile görüştü. Dagalu'nun sıradaki durağı Güney Afrika olacak. 

Sudan ise Dagalu'nun resmî törenle karşılanmasına tepki göstererek Kenya Büyükelçisini geri çağırdı.

Sudanlı yetkililer yaptığı açıklamada resmî törenle karşılama sonrası istişarelerde bulunmak üzere büyükelçinin geri çağrıldığı, çeşitli istişareler yapılacağı ve bunun sonucunda iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden gözden geçirileceği belirtildi.

Sudan ordusu ile HDK arasındaki çatışmalar 1 yıla yaklaşırken 12 binden fazla kişinin hayatını kaybetti. 25 milyon Sudanlı gıda krizi yaşıyor.


Etiyopya-Somaliland anlaşması krize yol açtı

Etiyopya'nın 2021'de Somali'den tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland'la yaptığı Berbera Limanı'nı kullanma anlaşması, Afrika Boynuzu'nda tansiyonu yükseltti.

Anlaşmaya göre Etiyopya, Berbera Limanını ticari ve askerî açıdan kullanabilecek, bunun karşılığı olarak Somaliland'ı resmi olarak tanıyacak.

Etiyopya uzun yıllardır hayalini kurduğu Kızıldeniz sahillerine çıkma sürecini bu anlaşmayla hayata geçirmeyi planlıyor. Somaliland ise uluslararası toplum tarafından resmi olarak tanınmak istiyor.

Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud yaptığı açıklamada, söz konusu anlaşmanın hükümsüz olduğu söyledi.

Somali, Etiyopya Büyükelçisini geri çekti. BM'den Etiyopya'ya tepki geldi, bu anlaşmanın Afrika Boynuzu bölgesinde yeni bir krize yol açacağı yönünde endişe yarattığı açıklandı.

Çok sayıda uluslararası kuruluştan ve ülkeden anlaşmaya tepki yükseldi. 


Kongo devlet başkanı yeniden başkan seçildi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) Başkanı Felix Tshisekedi, ikinci 5 yıllık dönem için yeniden seçildi.

Ulusal Seçim Komisyonu Başkanı Denis Kadema Kazadi tarafından açıklanan nihai sonuçlara göre, Tschisekedi, 20-21 Aralık'ta yapılan devlet başkanlığı seçimini yüzde 73,34 oy oranıyla kazandı.

Diğer adaylardan olan iş insanı ve eski Vali Moise Katumbi yüzde 18 oy alırken, Nobel ödüllü Denis Mukwege yüzde 0.22 oy aldı. Muhalefet partileri seçim sürecinde hile iddialarında bulundu.

İktidar tarafından organize ve planlı bir dolandırıcılık yapıldığı belirtildi.

20 Aralık'ta tek bir günde gerçekleşmesi planlanan seçim, yaşanan aksaklıklardan ötürü 21 Aralık'a uzatılmıştı.

Bugüne kadar gerçekleşen seçimler arasında rekor katılımla gerçekleşen bu seçimde 44 milyon seçmen sandık başına gitti.

Seçim sonuçları Anayasa Mahkemesi tarafından onaylandıktan sonra Tshisekedi'nin başkanlığı resmileşecek.


İsrail, Güney Afrika'nın açtığı davaya itiraz etti

İsrail, Güney Afrika tarafından açılan soykırım suçu davasına karşı kendini savunmak için Uluslararası Adalet Divanı'na (ICJ) çıkmaya karar verdi.

Güney Afrika'nın açtığı davanın ardından İsrail Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Güney Afrika'yı şiddetle kınadı.

Üst düzey İsrailli yetkililer yaptıkları değerlendirmelerin ardından söz konusu davaya katılma ve savunma yapma kararı aldı. 

İsrail ulusal güvenlik danışmanı Tzachi Hanegbi yaptığı açıklamada, İsrail on yıllardır soykırıma karşı olduğu ve buna yönelik düzenlenen uluslararası sözleşmelere imza attığını söyledi.

Davayı boykot etmeyeceklerini belirten Hanegbi, ayağa kalkıp bize karşı açılan saçma davaya karşı duracağız ifadelerini kullandı. İsrail yargı makamları ve ordu, davaya yönelik hazırlıklara başladı.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU