Anlaşma söylentileri üzerine Netanyahu konuştu: "Savaş aylarca sürecek"

Gazze'yle Mısır arasındaki sınırın İsrail kontrolünde olmasını istiyor

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında şu ana kadar 21 binden fazla kişi hayatını kaybetti (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında Gazze'deki savaşın aylarca süreceğini söyledi.

Hedeflerinin Hamas'ı yok etmek olduğunu bir kez daha vurgulayan İsrail lideri, "Savaş, Hamas yok edilene ve tüm rehineler dönene kadar aylarca sürecek" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazze savaşında şu ana kadar 8 bin Hamas militanının öldürüldüğünü öne süren Netanyahu, "Gazze'nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmamasını garanti altına alacağız. Adım adım Hamas'ın savaş kabiliyetini yok ediyoruz. Liderlerini de ortadan kaldıracağız" ifadelerini kullandı.

Yeni bir rehine anlaşmasının mümkün olup olmadığının sorulması üzerine Netanyahu, "Hamas, kabul edemeyeceğimiz her türlü ultimatomu verdi. Bunda belli bir değişim görüyoruz ama bir beklenti yaratmak istemiyorum" dedi.

ABD merkezli haber kuruluşu Axios ve İsrailli haber sitesi Ynet'te yer alan haberlerde, Katarlı arabulucuların Hamas'ın yeni bir anlaşmaya hazır olduğunu İsrailli yetkililere ilettiği ifade edildi.

"Gazze'yle Mısır arasındaki sınır İsrail'in kontrolünde olmalı"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, düzenlediği basın toplantısında Gazze'nin Mısır'la olan sınırının İsrail'in kontrolünde olması gerektiğini söyledi.

Netanyahu, "Sınır kapatılmalı. Başka bir anlaşmanın, aradığımız askersizleştirmeyi sağlamayacağı açık" diye konuştu.

Savaşın kuzeye doğru genişleme ihtimaline ilişkin de konuşan İsrail lideri, "Eğer Hizbullah savaş sahasını genişletirse, hayal bile edemeyeceği darbeler alacak. İran da öyle" ifadelerini kullandı.

refah
Refah sınır kapısı, Gazze'nin dünyaya açılan tek noktası (Reuters)


ABD'den İsrail'e "acil silah satışı"

ABD'de Joe Biden yönetimi, "acil durum" gerekçesiyle, Kongre üyelerinin onayını almadan ikinci kez, Gazze'ye yönelik saldırılarına devam eden İsrail'e silah satma kararı aldı.

Dışişleri Bakanlığına bağlı Siyasi-Askeri İşler Dairesi'nin dün yaptığı yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanı (Antony Blinken), M107 155 mm mermiler ve ilgili ekipmanların İsrail hükümetine tahmini 147,5 milyon dolar tutarında olası bir yabancı askeri satışını onayladı. Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı, Kongre'ye bu olası satışı bildiren gerekli sertifikayı bugün verdi" ifadeleri yer aldı.

Blinken'ın, söz konusu askeri malzemelerin ve hizmetlerin "ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda İsrail Hükümetine derhal satılmasını gerektiren bir acil durumun" mevcut olduğuna dair Kongre'ye ayrıntılı gerekçeler sunduğu belirtilen açıklamada, Silah İhracatı Kontrol Kanunu'nun 36(b) maddesi gereğince "Kongre'nin inceleme gerekliliklerinden feragat edildiği" belirtildi.

Açıklamanın devamında, "ABD, İsrail'in güvenliğine kendini adamıştır. İsrail'in güçlü ve hazır bir öz savunma yeteneğini geliştirmesine ve sürdürmesine yardımcı olmak, ABD'nin ulusal çıkarları açısından hayati önem taşımaktadır" sözlerine yer verildi.

Ayrıca, İsrail'e verilecek bu askeri teçhizatın ve desteğin "bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyeceği" belirtilerek, uluslararası insani hukuka uygun mühimmat kullanmanın "tüm ülkelerin görevi" olduğu vurgulandı.

Blinken, 9 Aralık'ta benzer gerekçelere dayanarak, değeri 106 milyon doların üzerinde olan yaklaşık 14 bin mermilik tank mühimmatının İsrail'e satılmasını Kongre'nin oluruna sunmadan onaylamıştı.


Independent Türkçe, AFP, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU