Haaretz: Netanyahu, İsrail ordusu aleyhine kanıt topluyor

"Bir ordu muhabirinden onun subayları karaladığını duydum"

İsrail'de yapılan anketlere göre, halkın yüzde 80'i Hamas saldırılarından Netanyahu'yu sorumlu tutuyor (Reuters)

İsrail'de sol ve demokrat çizgide yayın yapan Haaretz gazetesi, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun 7 Ekim'deki Hamas saldırılarının sorumluluğundan kurtulmak için ordu aleyhinde kanıt topladığını öne sürdü.

Gazete, haberini ismini paylaşmak istemeyen savunma kaynaklarına dayandırdı.

Netanyahu'nun Hamas saldırılarından sadece 4 gün sonra, ordu muhabirleriyle işbirliği yapmak için yeni bir sözcü atadığına dikkat çeken bir kaynak, "Netanyahu kampanya yürütüyor. Ordu aleyhinde kanıt topluyor ve özel konuşmalarda neden kendisinin suçlanamayacağını, istihbaratın kendisine ulaşmadığını anlatıyor" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteye konuşan bir diğer kaynaksa, "Netanyahu'nun ne yaptığı çok açık. Bir ordu muhabirinden onun subayları karaladığını duydum. Bu utanç verici" dedi.

Netanyahu'nun atadığı yeni sözcü Eli Feldstein daha önce İsrail ordusunun bir tümeninin sözcülüğünü yapmış ve ardından Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in sözcülüğüne getirilmişti.

Ordu muhabirlerinin savaş döneminde Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'yla yakın iletişim kurduğuna dikkat çeken kaynaklar, bu atamanın sıradışı olduğunu vurguladı.

Bir savunma kaynağı konuyla ilgili, "Genelkurmay henüz tek bir muhabirle bile bir araya gelmemişken, başbakan onlardan birkaçını iki kez ağırladı bile" ifadelerini kullandı.

Netanyahu'nun saldırılarla ilgili herhangi bir sorumluluk kabul etmediğini belirten bir diğer kaynak, "Üst düzey askeri yetkililer sorumluluk taşıdıklarını kabul ettikten sonra kendisi hesap vermeden bu işten sıyrılabileceğine inanarak hata yapıyor. Başbakan, kendisinin de sorumlu olduğunu unuttu" dedi.


7 Ekim'deki saldırıların ardından Netanyahu, İsrail'deki birçok haber kuruluşunun başındaki kişilerle yıllar sonra ilk kez bir araya gelmişti. İsrail lideri, ordu muhabirleri ve güvenlik analistleriyle de bazı toplantılar gerçekleştirmişti.

İbranice yayın yapan Walla isimli internet sitesi de cuma günü yayımladığı haberde, Netanyahu'nun orduya karşı bir dosya oluşturmak için çabaladığını yazmıştı. Başbakan'a yakın kaynaklara dayandırılan haberde, eşi Sara Netanyahu'nun İsrail liderine savunma konularındaki tüm açıklamaları, kabine toplantısındaki gizli konuşmaları ve tartışmaları toplamasını önerdiği iddia edilmişti.

Sara Netanyahu'nun ayrıca, üst düzey savunma yetkililerinin Hamas'a yönelik değerlendirmelerinin yanlış olduğunu gösteren tüm konuşmaları toplamasını eşine tavsiye ettiği öne sürülmüştü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'deki Hamas saldırıları öncesinde iç siyasette büyük bir baskı altındaydı. Netanyahu'nun yasalaştırmak istediği tartışmalı yargı reformu tasarısı İsrail'de milyonlarca kişinin sokağa dökülmesine neden olmuş ve aylar önce başlayan gösteriler Hamas saldırılarına kadar devam etmişti. 


Independent Türkçe, Haaretz, Walla News

DAHA FAZLA HABER OKU