Ölümler, tutuklular ve güvenlik karmaşası... İsrail'de neler oluyor?

Netanyahu, sert bir savaşa gireceğini duyurdu. Esirlerin kurtarılması için müzakereler sürüyor

Sukot (Yahudi Arş Bayramı) kutlamalarının son günü olan cumartesi sabahı İsrailliler, Hamas saldırısıyla uyanacaklarını tahmin edemediler.

Gazze Şeridi'ne komşu farklı kasabalara yaklaşık 60 Filistinli savaşçının nasıl sızdığına İsrail güvenlik güçleri anlam veremedi.

Tel Aviv, en az 20 İsraillinin öldüğünü, en az 200 kişinin yaralandığını, yüzlerce aracın ve onlarca binanın tahrip olduğunu duyurduktan sonra Başbakan Binyamin Netanyahu şunu duyurdu:

Sert bir savaşa girdik.


Bir mahallede onlarca araba yanıyor, güneydeki İsrail binalarından siyah duman çıkıyor, evlerin camları kırılıyor ve ateşle yanıyor...

Bir Filistinli savaşçı, bir İsrailli'nin telefonunu alıp kendilerini kuşattıkları yerden canlı görüntüler yayımlamak için arama yapıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazze'den İsrail'e 5 binden fazla roket, tank savar füzelerinin atılması ve Filistinli savaşçıların İsrail'e sızması, İsrail radarlarının etkisiz hale getirildiğini gösterdi.

Saldırıdan yaklaşık beş saat sonra, İsrail ordusu ve polisi, evlerinde alıkonulanları kurtarmada başarılı olamadı.

Filistinli savaşçıların İsrailli aileleri kuşattığı bölgelere onlarca askeri birlik sevk edildi ve İsrail, giderek daha fazla İsrailli asker veya sivilin kaçırıldığını ve Gazze'ye getirildiğini kabul etmeye başladı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant ise halkı sakinleştirmek için onlara evlerinde veya barınaklarında kalmaları çağrısında bulunarak "Bu savaşı İsrail kazanacak" dedi.

Bir saat sonra Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail'in savaşa girdiğini duyurdu ve resmi durumun hükümet ve kabine toplantısının ardından, öğleden sonra saat beşte açıklanacağını belirtti.

Netanyahu'nun açıklamasıyla birlikte İsrail Hava Kuvvetleri, Gazze'ye füzeler fırlatarak hava saldırılarına başladı.

Tüm bunlar, çok sayıda güvenlik yetkilisi ve askeri uzmanın tanımladığı gibi, İsrail'in daha önce yaşamadığı bir durum olan karmaşa ve hatta kaos ortamında gerçekleşti.  

Olan bitenle ilgili saatlerce süren sessizliğin ardından İsrail medyası, yüzlerce ölü ve yaralının getirildiği güneydeki ve merkezdeki hastanelerin olağanüstü hal yönetimine devredilmesi ve zorlu güvenlik durumu hakkında yetkililerden bilgi aktarmaya başladı. 

Eski İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Dan Harel, birlik ve İç Cephe tarafından sürekli olarak iletilen talimatlara tam bir bağlılık çağrısında bulunarak, "Gelecek günlerde daha zorlu bir savaşın içine gireceğiz. Hala İsrailliler Filistinliler tarafından evlerinde rehin tutuluyor ve Gazze'de tutsaklar var, ama biz onları yeneceğiz" dedi.


Kapıların kapatılması

Hiçbir İsrail yetkilisi Güney ve Merkez bölgesindeki sakinleri sakinleştiremedi, aksine güvenlik personeli ve uzmanlar, medya aracılığıyla Kuzey bölgesindeki alarm durumuna hazırlık yapılması gerektiğini ifade etti.

Tel Aviv, İsrailli sivillerin kaçırılmasıyla ilgili olarak kaçırılanların sayısı veya asker mi yoksa sivil mi oldukları konusunda resmi bir açıklama yapmadı.

Güneydeki hastaneler, gelen ölü ve yaralıların büyük sayılarıyla başa çıkamayacaklarını açıkladı.

İsraillilere yönelik tekrarlanan açıklamalar arasında "kapıları kapatın" ve "güvende kalın" gibi mesajlar yer aldı.


İstihbaratın başarısızlığı

Ordu, binlerce asker ve yedek subayı göreve çağırırken, General Harel, İsrail'in aylardır yaşadığı anlaşmazlıklardan vazgeçilmesi, düşman karşısında tam ve güçlü bir birlik ile çalışılması ve zorunlu askerlik emirlerinin bir an önce yerine getirilmesi çağrısında bulundu.

Ayrıca, bir güvenlik yetkilisi, askerlerin Filistinli savaşçıları kontrol edemediğini ve taraflar arasında silahlı çatışmaların yaşandığını ifade etti.

Filistinli savaşçıların RPG'ler de dahil olmak üzere çeşitli silahlar kullandığı ve savaşçıların ayrıca patlayıcı cihazlarla donatıldığı tahmin ediliyor.

Ancak tüm bunlar karşısında güvenlik uzmanları, yaşananları sadece istihbarat birimi Mossad ve Şin Bet için değil, aynı zamanda daha bir hafta önce Hamas'ın İsrail ile savaş istemediğini açıklayan güvenlik kurumu için de bir istihbarat ve stratejik başarısızlık olarak değerlendirdi. 
 


Filistinliler sızmayı nasıl başardılar?

Başka bir başarısızlık ise Filistinlilerin nasıl sızdıklarıdır. İlk başta İsrailliler, Filistinlilerin tüneller aracılığıyla sızdığını duyurdular, ancak İsrail gözetleme kameraları, sınırları ihlal eden Filistin araçlarını ve savaşçıları taşıdıklarını gösterdi.

Bir güvenlik kaynağına göre, bazı İsrailli esirler Filistinli araçlarla Gazze'ye taşındı, ardından İsrail hava sahasından hava taşıtları ve insansız hava araçları ile sızma operasyonları gerçekleştirildi ve bunun ardından Filistinlilerin duvarı yıkarken görüntüleri paylaşıldı.

Tüm bu olaylar sivil, medya, yetkililer ve güvenlik ve askeri kurumlar dahil olmak üzere İsrailliler arasında bir kaos ve karmaşa hali yarattı.

İsrail raporları, Hamas'ın gerçekleştirdiği operasyonun uzun süren ve nitelikli bir eğitim ve dış iş birliği gerektiren bir operasyon olduğunu belirtiyor.


Esir ailelerin özgürleştirilmesi için müzakereler

Öğleden sonra saat birde İsrailli yetkililerle Filistinli savaşçılar arasında evlerindeki esir ailelerin serbest bırakılması için görüşmeler başladı ve onlarca kişinin kurtarılması için girişimde bulunuldu.

Bu arada ordu, hava bombardımanının yanı sıra Gazze'de birkaç gün sürebilecek bir kara operasyonuna hazırlandığını duyururken, güvenlik görevlileri de İsrailli tutukluların Gazze'de bulunması nedeniyle hava bombardımanının taşıdığı risk konusunda uyardı.

Hükümet ve kabine, İsrail'in Gazze'ye karşı yürüteceği savaş biçimini alana kadar İsrailliler, günün her saati doğrudan talimatlarla bir savaş halinde yaşayacaklar.

Ordu sözcüsü ve Galant'ın söylediklerine göre cevap sert olacak ve Hamas Hareketi ortadan kaldırılana kadar devam edecek.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU